У селі на Рівненщині розпочалися археологічні розкопки

03 Липня 2021, 13:01
До розкопок залучили студентів 20169
До розкопок залучили студентів

На початку розкопок археологи вже виявили різночасові скляні та металеві прикраси, але вони хочуть знайти монастир, у якому виготовили найдавніший переклад канонічного церковного тексту українською мовою.

У селі Пересопниця Рівненської області розпочався археологічний сезон, присвячений 460-річчю написаного тут Євангелія. Про це пише Суспільне.

Стратегічна мета досліджень, ідеться в тексті, – знайти монастир, у якому й виготовили найдавніший переклад канонічного церковного тексту книжною українською мовою.

На старті розвідкових досліджень виявили різночасові скляні й металеві прикраси. Більшість знахідок археологи датують 12-13 століттями, коли Пересопниця була столицею удільного князівства.

До розкопок залучили студентів з Острозької академії та Рівненського державного гуманітарного університету. Вони – майбутні історики та археологи, і це їхня літня практика.

Загалом розвідкові розкопи вже зробили на ділянці 6 на 14 метрів.

На цьогорічні археологічні дослідження витратять 30 тисяч гривень. Частину профінансували з обласного бюджету, решта – гроші, зароблені культурно-археологічним центром «Пересопниця».

«Шукаємо, звичайно, монастир. Це є основна мета, але ми по ходу археологічних досліджень трансформуємося і якщо це цікавий об'єкт – ми його реконструюємо. Зараз досліджується цікаве місце і тут планується створити нову експозицію, яка буде цікава для туриста, це «Гридниця 12-13 століття». Гридниця – це місце, де збиралися молоді воїни, дружинники руського війська», – розповідає директор центру Іван Солодуха.

Розкопки в Пересопниці триватимуть до середини липня. А на серпень тут заплановані урочистості до ювілею «Пересопницького Євангелія». 

Читайте також:  У Пересопницю передали факсимільне видання найдавнішої рукописної книги Полісся

 

Коментарі
10 Липня 2021, 13:59
До відома... Рівненські археологи та історики не раз підтримували проекти які нав'язувала Україні п'ята колона... Схоже рідного волинського, праукраїнського для них досі не існує. Виступають як поборники "толочкізму", який годує нас сфальшованими Москвою літописами. Читайте статтю "Історичні реконструкції у гібридній війні проти України" - https://www.secondusa.top/?p=5242
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
17.04.2024