На Рівненщині проводять ексгумаційні роботи

01 Липня 2021, 18:15
Ексгумаційні роботи 1864
Ексгумаційні роботи

Фахівці Львівського Меморіально-пошукового центру «Доля» 1 липня провели ексгумацію людських останків, які виявили на території військової частини в Костополі. У 1939-1941 роках, а також з 1944-го до 50-их років тут була тюрма НКВС. 

Про це повідомляють Вісті Рівнещини.

Про це поховання донедавна було невідомо. Минулого року під час навчального копання окопів на території частини хлопці випадково натрапили на людські кістки. Про знахідку повідомили в Національний інститут пам’яті, земляні роботи на тому місці припинили.

Читайте також: Волинська Голгофа: що варто пам'ятати про Трагедію Луцької тюрми

«Ми провели пошукові роботи й виявили на краю подвір’я захоронення людей, очевидно, жертв політичних репресій. Це останки 15 чи 16 молодих чоловіків, жінок та дітей. Їх розстріляли з близької відстані пострілами в голову. Припускаємо, що серед загиблих є члени УПА, оскільки ми виявили залишки сорочки з ґудзиками від німецької армійської. Така сорочка могла потрапити сюди лише під час або після війни, до 1941-го такого бути не могло. Тому припускаємо, що поховання – не раніше 1944 року. Зараз триває ексгумація останків. Наступний етап – це гідне їх перепоховання. В тюрмі проводили допити з катуваннями, є сліди того, що ці люди зазнали тортур, а потім їх розстріляли»,  – розповів науковець Володимир Харчук.

Читайте також: Відступали по кривавих слідах: енкаведисти у 1941 році розстрілювали беззбройних політв’язнів

Антропологиня Меморіально-пошукового центру «Доля» Ольга Мінейко каже, що у цьому масовому похованні є останки дітей віком приблизно 10, 12 та 17 років. Можливо, вони були членами сімей повстанців. Дослідження показали, що особливо жорстокого поводження в тюрмі зазнали жінки. 

Усіх розстріляних кинули в яму долілиць і закопали. Як повідомив заступник міського голови Костополя Юрій Кузнюк, для визначення місця та дати перепоховання проведуть консультації з громадськістю.

Читайте також: Донька Зінаїди Рубіновської поділилися спогадами про матір, яка пережила розстріли у Луцькій тюрмі

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024