Відчути все на собі: у Луцьку пройшла акція «Ніч у тюрмі»

23 Червня 2021, 12:01
Учасники акції «Ніч у Луцькій тюрмі» ФОТО 1268
Учасники акції «Ніч у Луцькій тюрмі»

На місці, де радянська влада знищила понад 2 тисячі українців, уже традиційно відбулася акція «Ніч у Луцькій тюрмі».

На заході 22 червня побувала журналістка Район.Луцьк.

Дійство починалося з гутірки, на якій розповіли про розстріли 1941 року. Ввечері учасники перейшли на територію тюрми, де спочатку відправили літургію за загиблими.

«Дякую всім, хто прийшов згадати пам'ять померлих. Дуже важливо знати та передавати інформацію про те, що тут сталося», —  коментує священник після літургії. 

Близько півночі дев'ять охочих поговорили з організаторами, які розповіли, що та як робити. Два актори, переодягнені в енкаведистів прийшли за учасниками акції, тоді й почалася справжня основна частина акції. Спочатку усіх допитували про зраду, справді було страшно. Опісля мовчанки «вязнів» перевели до камери та замкнули, викликаючи кожного по черзі на допит.

Така акція дозволяє не тільки наближено відчути на собі долю справжніх ув'язнених, але й просто задуматися над тими трагічними подіями.

Читайте також: Донька Зінаїди Рубіновської поділилися спогадами про матір, яка пережила розстріли у Луцькій тюрмі

Найняті актори увійшли в роль, згодом в'язнів почали поливати водою, забрали світло та намагалися скорити дух. Та це виявилася не проста задача. Обєднавшись, «в'язні» почали співати українських пісень, потім зачитувати спогади очевидців про цей час.

Загалом під кінець ночі всі дуже здружились та активно почали ділитися враженнями, історіями, досвідом.  У вязниці було дуже холодно, куталися як могли, горнулися один до одного. Незчулися, як наступив ранок.

Виявилося, що одна з учасниць не вперше на такій акції. Вона розповіла, що на минулу акцію приїжджали навіть далекі родичі убитих, які знають свою історію та намагалися наблизитися до ситуації, яку пережила колись їхня родина.

«Я нарешті потрапила на цю акцію, бо відвідати її збиралася давно, але все не виходило. Думаю, це чудова нагода наблизитися до тих подій та переосмислити їх»,— каже учасниця.

З першими півнями усі, змерзлі та все ж таки задоволені, пішли додому, кожен несучи свою пам'ять та висновки про трагедію у 1941 році.

Читайте також: Нерозгадані таємниці Луцької в’язниці

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024