Поляки реставруватимуть Лодомирське кладовище у Володимирі

12 Червня 2021, 16:32
Лодомирське кладовище 2111
Лодомирське кладовище

У Володимирі-Волинському приймали представників «Товариства польського мистецтва «Барви рубежів» (Barwy Kresowe). 

Основною метою гостей із Польщі був візит на Лодомирське кладовище, пише у своєму дописі у фейсбуці Костянтин Зінкевич. 

На Лодомирському кладовищі є багато польських поховань кінця 19-го- початку 20-го століть. 

«Більшість із них зруйновані часом і вандалами. Деякі пам’ятники взагалі є як витвори мистецтва. І усе це потребує реставрації. Наші гості мають намір почати реставраційні роботи в міру можливості. Тож обійшли більшу частину кладовища, оглянули, оцінили потреби, шукатимуть можливості», — йдеться у повідомленні.

Володимирчанин також згадав у своєму дописі, що на цьому кладовищі спочивають багато цікавих особистостей.

Гості також відвідали місцеву дитячу художню школу, засновником якої є Микола Букатевич.

«Ще місяць тому під час розмови із Генеральним Консулом Республіки Польща в Луцьку Славоміром Місяком, я запитав, чи для Республіки Польща представляє цінність така постать, як художник Микола Букатевич, який творив на пограниччі двох культур, української і польської? Той сказав: «Звичайно! А давайте дамо ім’я Букатевича школі!» Я відповів, що школа уже має ім’я художника Миколи Рокицького. Тоді консул запропонував: «А, може, ви вулицю його іменем назвете?!» Було б варто дослухатись до цієї ідеї — цікава була б думка митців міста», — пише Костянтин Зінкевич.

За словами дописувача, гості були вражені роботами Букатевича, наявними документами у кімнаті, яка вже фактично є кімнатою-музеєм. Також гості були вдячні директорці школи Катерині Юрчук, яка детально розповіла про життя і творчість Миколи Букатевича, а також висловила своє бачення розвитку школи та проведення мистецьких заходів на її території. 

Читайте також: Історія Володимира: чи були в минулому княжого міста епідемії

 

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024