Переселенців зі Словаччини на Волинь перші роки не примушували вступати до колгоспів

05 Червня 2021, 16:41
Переселенці зі Словаччини 2532
Переселенці зі Словаччини

Жінка розповіла історію своєї сім’ї, яка 1947 року переселилася зі Східної Словаччини на Волинь внаслідок оптації українців Чехословаччини.

Розповідь вона публікує  у фейсбук-групі Optácia 1947.

Матір Марії Лакас у віці чотирьох років із сім'єю переселили зі Східної Словаччини (село Нижня Ядлова) у Волинську область, в село, яке тоді називалося Губин-2 або Нива (Горохівський район).

«На жаль, інформації збереглося мало. Мама пам'ятає небагато, оскільки була зовсім малою. ЇЇ старших сестер вже нема серед живих. Знаю тільки, що серед словаків була проведена агітація. Дід вирішив перевезти сім'ю, тому що в їхніх краях після війни було дуже важко. Багато дітей підривалося на мінах, що залишилися з часів війни. А в Україні їм пообіцяли надати житло, землі. Багато розповідали про чорнозем. Справді, житло їм надали. Це були будинки чехів, що виїхали. Перші декілька років навіть не примушували вступати до колгоспу. Але місцеві люди насторожено поставилися до переселенців, яким відразу надали житло, привілеї», – пише Марія Лакас.

Спочатку, зазначає далі дописувачка, умовою було можливе повернення словацьких українців додому, якщо їм на чужині не сподобається. Та не так сталося. Врешті-решт сім'я Марії через сім років змогла виїхати на Закарпаття. Чимало сімей тоді переселилося в передмістя Ужгорода. Переселенці жили дружно. Багато молоді одружилися між собою й у шістдесятих роках вже зі своїми сім'ями повернулись у Словаччину. Проте чимало людей залишивсь і досі живе в Україні. І Маріїна родина розділилася. Тож нині вона моє родичів у словацьких Пряшеві, Михайлівцях, Свиднику, Бардеєві.

До речі, група Optácia 1947 створена в рамках проєкт «Молодіжний міст Бардіїв–Варковичі», партнером якого є Район.Історія. Проєкт запустили громадська організація NGO «Multiсultural Ukraine», Варковицька сільська територіальна громада (Дубенський район Рівненської області) та Молодіжний парламент міста Бардієва (Словаччина).

У межах проєкту запланували три лекції з питань національної політики, краєзнавства та генеалогії. А кінцева його мета – створення  сайту з матеріалами про переселення мешканців Східної Словаччини в Україну.

Усіх, хто причетний до цих подій, є нащадком оптантів, має фото, документи, спогади, організаторі просять долучайтеся до групи та поширювати в ній інформацію.

Довідково: Оптація українців Чехословаччини, пише Вікіпедія, –  це обмін населенням між СРСР та Чехословаччиною, що відбувався у 1945—1947 роках на підставі двосторонніх міжнародних договорів. 

6 грудня 1946 року радянські уповноважені у справах оптації прибули в Східну Словаччину, звідки вже в кінці січня 1947 року вирушили перші ешелони з українцями на Волинь. У зворотному напрямку на початку лютого 1947 року виїхали ешелони з волинськими чехами.

 У результаті обміну населенням на Волинь із Пряшівщини прибуло 2665 родин або 12 050 українців.

  

Читайте такожКоманда «Фронтери» створила відео про волинських чехів

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024