У Луцьку відбудеться лекція про рівнян остарбайтерів

31 Травня 2021, 14:19
Трудова книжка остарбайтерки Марії Савівни Деркач з с. Воронки Володимирецького району (14 березня 1944 р.) 2138
Трудова книжка остарбайтерки Марії Савівни Деркач з с. Воронки Володимирецького району (14 березня 1944 р.)

Центр політики пам'яті «Мнемоніка» запрошує на лекцію «Прощавай, мій рідний краю. Їдемо в неволю!...» історикині Віталіни Данильчук, яка присвячена сюжетам вивезення населення з території Рівненщини на примусові роботи до Третього рейху та його подальшій репатріації.

Під час лекції відвідувачі дізнаються, якими були форми і методи вербування, динаміка та масштаби вивезення мешканців Рівненщини, їхній статевий та віковий склад, умови життя та праці, проблеми соціальної адаптації в Австрії та Німеччині. Також з'ясують основні аспекти репатріації остарбайтерів та їхнє становище в умовах сталінського тоталітарного режиму.

Лекція відбудеться 4 червня о 16:00 у Луцьку, на Факультету історії, політології та національної безпеки (ВНУ імені Лесі Українки), аудиторія 106 (вул. Шопена 24).

На подію потрібно зареєструватися за цим посиланням. Також буде доступна онлайн трансляція на сторінці «Мнемоніки» у фейсбуці.

Довідково: Данильчук Віталіна є кандидаткою історичних наук та доценткою кафедри суспільно-гуманітарної освіти Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Лекція проводиться в рамках реалізації проєкту «Стежками пам’яті». Проєкт покликаний виховати критичний підхід до подій Другої світової війни на Волині шляхом впровадження інклюзивної моделі колективної пам'яті серед місцевих мешканців, спільноти освітян, громадських активістів та лідерів суспільної думки, котрі проживають на території регіону. Проєкт «Стежками пам’яті» реалізується ГО «Мнемоніка» в партнерстві з ГО «Інша Освіта» та інститутом «Centropa» за дружньої фінансової підтримки фонду EVZ.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024