У Пересопницю передали факсимільне видання найдавнішої рукописної книги Полісся

26 Травня 2021, 18:00
Директор закладу Іван Солодуха та депутат Рівненської обласної ради Василь Яніцький ФОТО 2209
Директор закладу Іван Солодуха та депутат Рівненської обласної ради Василь Яніцький

У Культурно-археологічному центрі «Пересопниця» зберігатиметься факсимільне видання Нобельського Євангелія – найдавнішої рукописної книги Полісся. Про це повідомили на сайті Рівненської обласної ради.

У середу, 26 травня депутат Рівненської обласної ради Василь Яніцький передав директору закладу Івану Солодусі факсимільне видання. Нобельське Євангеліє створили у 1520 році, тож від Пересопницького Євангелія цей рукопис «старший» на 41 рік.

Директор закладу Іван Солодуха, депутати обласної ради Василь Яніцький та Катерина Самардак
Директор закладу Іван Солодуха, депутати обласної ради Василь Яніцький та Катерина Самардак

Читайте також: У Пересопниці показали вишиваний «Бузок»

Його оригінал нині перебуває у Бібліотеці  Академії наук Литви імені Врублевських у Вільнюсі.

«Наші краєзнавці випадково, в одному з видань Вільнюської публічної бібліотеки, знайшли інформацію про цю книгу, написану у 1520 році в містечку Нобель. Як з’ясувалося, у сімнадцятому столітті граф Тишкевич заснував у Вільнюсі бібліотеку рукописних книг, які збирала споряджена до Європи експедиція. Саме так Євангеліє з Нобеля потрапило до міста Вільне – сучасного Вільнюса. Там книга й зберігається досі. Коли ж тамтешні науковці дізналися, що українські краєзнавці цікавляться цим виданням, кілька років тому його відреставрувати коштом мого благодійного фону. І  торік ми змогли отримати точні копії Євангелія», – розповів Василь Яніцький.

Нобельське Євангеліє поповнило скарбницю Пересопниці на перетині двох ювілеїв, тож такий подарунок має особливе значення. Минулого року цьому виданню виповнилося п’ятсот років. А цьогоріч на Рівненщині відзначатимуть 460-річний ювілей Пересопницького Євангелія.

Читайте також: Волинський краєзнавчий музей отримав книгу Михайла Драгоманова

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024