Волинський краєзнавчий музей отримав книгу Михайла Драгоманова

26 Травня 2021, 14:54
ФОТО 1232

З нагоди Міжнародного дня музеїв, колекціонер та експерт Сергій Мельник подарував Волинському краєзнавчому музею книгу Михайла Драгоманова «Два учителі». 

Про це повідомили на сайті музею.

У книзі «Два учителі» він з вдячністю згадує своїх талановитих учителів по Полтавській гімназії: історика О. І. Строніна та латиніста К. Й. Полевича. Нарис був написаний у 1894 році, а в 1902 вийшов окремим виданням з серії «Літературно-наукова бібліотека», ч. 27 у друкарні наукового товариства імені Шевченка. 

В передмові Михайло Драгоманов пояснює, що змусило його опублікувати ці спогади: «… недавно розмовляв я з одним українцем про теперішній стан гімназій у Росії і почув від нього, які зовсім холодні і навіть часто ворожі там тепер відносини між учениками і учителями, і пригадались мені образи моїх двох учителів, із яких перший служив навіть у «миколаївські» часи, а вмів так гуманно, так тепло жити з учениками і піднімати їх інтелект і мораль. Контраст між моїми споминами про двох учителів і оповіданнями недавнього знайомого піддали мені «політичних» мотивів послати мої спомини в редакцію «Народа».

Читайте також: Родина Драгоманових та Косачів на фото 1890-х років

Палітурка книги обклеєна чорним тисненим папером, корінець і кутики з тканини вишневого кольору. На титульній і 80-ій сторінках розміщений екслібрис «Михайло Литвинович», що теж неабияк додає цінності даному примірнику. 

Цілком ймовірно, що ця книга з бібліотеки Михайла Литвиновича (1878-1944) – судді, адвоката, громадсько-політичного діяча, одного із провідних тогочасних українських правників. З-під його пера вийшли вартісні наукові праці з різних галузей права.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром