Люди краю: 24 травня міг би відзначити 81-й рік народження відомий поет-шістдесятник з Турійщини

24 Травня 2021, 16:19
Кость Шишко 2402
Кость Шишко

Поет та художник Костянтин Шишко народився 24 травня 1940 у селі Обенижі Турійського району Волинської області.

Навчався у Луцькій загальноосвітній школі № 2. Про це повідомляє Volart.

Поет-шістдесятник на повен голос заявив, що ми, українці, – «…не підпільна організація, ми – Нація!». За такі публічні висловлювання радянська репресивна комуністична система зламала поетові життя. 

У 1965 році під час сумнозвісного Луцького процесу над політв’язнями Валентином Морозом та Дмитром Іващенком (викладачами Луцького державного педінституті ім. Лесі Українки) він потрапив у число неблагодійних. 

Читайте також: «Імперія розпадеться. Відділяться татари, башкири, Сибір. Кубань – ми заберемо»,  – останнє інтерв'ю Валентина Мороза

Кость проходив по цій справі як свідок і співучасник. Поета арештували на весіллі у друзів. Його виключили з партії, звільнили з роботи. А головне – не давали публікуватись. Та волинянин не зневірився, жив скромно, але чесно.

Саме в період страшних випробувань його покинула дружина. Згодом він зазначав, що в цій драматичній історії є свій позитив: «Я отримав творчу свободу, можливість писати вільно, не озираючись на «компетентні органи», не зважаючи на недолугі смаки.

Кость Шишко лишив велику поетичну спадщину. У його творчому доробку вінки сонетів, поеми, гумористичні твори. Багато з них стараннями друзів ще у радянський період побачили світ у самодруківських виданнях. 

Згодом, після проголошення Україною незалежності, появились збірки «Сльоза олії золота», «Вибрані вірші», «Вогонь», «Пісня дощу» (2001). У 2010 році у видавництві «Волинська обласна друкарня» (Луцьк) побачила світ книга «Писанки».

Кость Шишко помер 24 січня 2002 року. Його поховали у Луцьку. 

У 2010 році, до 70-річчя з дня народження Костя Шишка, у Луцьку біля ЗОШ № 2, де навчався поет, заклали сквер імені Шишка.

Читайте також: У Сибір за книжку про Січ: як «совєти» репресували луцького студента

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024