22 травня, 160 років тому, перепоховали Тараса Шевченка

22 Травня 2021, 10:28
Могила Тараса Шевченка 2976
Могила Тараса Шевченка

Труну з тілом Кобзаря привезли з Петербурга й поховали на Чернечій горі, неподалік міста Канева.

Тарас Шевченко помер 10 березня в Петербурзі. У столиці Російської імперії поета спочатку і поховали. Проте друзі та шанувальники Кобзаря невдовзі виконали його заповіт і перенесли труну з тілом на рідну Україну.  Остання подорож Тараса Григоровича тривала два тижні – пише Амнезія

Москва, Тула, Орел, Глухів, Батурин, Ніжин...У кожному поселенні, де зупинялася процесія, збігалися гімназисти, інтелігенція. Всюди правили панахиди, іноді навіть по два-три рази.

З Києва подорож продовжилася на пароплаві по Дніпру. В той рік була велика повінь, через що пароплав не зміг нормально пристати до берега в Каневі й зупинився на чималій відстані. Свинцеву труну поклали на  віз, у який замість коней запряглися люди. 

Шевченка віднесли в церкву, де він пробув ще три дні, а на третій день (22 травня)  відслужили заупокійну обідню й похоронили. 

У 1930-х прах Тараса Григоровича знову потривожили:  комуністи дуже любили поета-революціонера й активно займалися його канонізацією. Новий величезний меморіальний комплекс урочисто відкрили в 1939-му.

 

Селяни і студенти копають могилу Шевченку на Чернечій горі.
Селяни і студенти копають могилу Шевченку на Чернечій горі.

Процесія в Києві
Процесія в Києві

Могила на Чернечій горі
Могила на Чернечій горі

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром