В Острозькому музеї оцифрують давні рукописи

21 Травня 2021, 16:04
974

Музей книги та друкарства в Острозі оцифрує рукописи за сприяння Музею і бібліотеки рукописів Хілл, що працює при Університеті Абатства Сейнт-Джон у США.

Про це повідомляє «Локальна історія».

Заступник директора з наукової роботи державного історико-культурного заповідника Острога Андрій Брижук розповів, що готовність до диджиталізації музей продемонстрував ще у 2019 році.

«У нас був проєкт «Малі міста – великі враження», під час якого провели виставку, де експонати-книги були у вітринах, а поряд лежали планшети з оцифрованими копіями, що можна було «погортати». Це побачили представники американського проєкту в Україні, звернулись до нас, з того почалась наша співпраця, у листопаді минулого року ми почали оцифровувати», – каже Андрій Брижук.

Читайте також: В Острозі створили інтерактивну карту володінь князів Острозьких

Оцифровувати стародруки будуть у кілька етапів: працівники Острозького музею відсканують рукописи, зберуть цифрові копії на жорсткому диску і відправлять його поштою в Університет Абатства Сент-Джон в США. Наразі вже створені цифрові копії близько 50 рукописів.

«Це дуже великий обсяг файлів, щоб нічого не втратилось, їх надсилають у такий спосіб. Далі оцифровані копії оприлюднять на сайті бібліотеки, де у них є відповідний розділ», – зазначає Андрій Брижук.

Довідково:

Музей книги та книгодрукування в Острозі відкрили у 1985 році. Зараз він функціонує як частина державного історико-культурного заповідника міста Острога. Колекція музею налічує майже півтори тисячі стародруків XVI-XVIII століть та близько 150 рукописів XVI-ХХІ століть. Також є тут і зібрання західноєвропейських стародруків XVI-XVIII століть. Загалом колекція нараховує близько 1 100 одиниць зберігання, у тому числі 30 палеотипів (видань першої половини XVI століття).

Читайте також: Рукописна книга XVII століття із Горохівщині зберігається у рівненському музеї

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024