«Зараз Крим – це в’язниця розміром з півострів»: кримські татари зустрілися з луцькими студентами

19 Травня 2021, 18:00
665

На факультеті міжнародних відносин Волинського національного університету відбувся семінар-дискусія з представниками кримських татар Волині.

Захід 19 травня відвідала журналістка Район.Луцьк.

Студенти факультету взяли участь у семінарі-дискусії «Запитай у мусульманина. Частина 1», під час якого обговорили соціально-політичні питання із Сервером Зейнідіновим – Головою правління «Кримські татари Волині», а також із Хайреттіном Чарклі – імамом Релігійної громади мусульман Луцька «Рахма».

Сервер Зейнідінов коротко розповів студентам про те, як виселяли кримських татар, яку шкоду це нанесло екології та економіці Криму, окрім людських жертв.

«Якщо ви запитаєте будь-якого кримського татарина про ці трагічні події, то сценарій буде один і той же. Буде різне місце, куди їх висилали, будуть різні історії виживання, різні випадки смерті, але загалом все відбувалося за одною схемою», – розповів голова організації.


Читайте також: Релігійна спільнота, кладовище та Ісламський центр: як кримські татари стали частиною Луцька

Він також розповів, як депортували старих, жінок, дітей. Обирали в основному місця в Середній Азії з розрахунком, що там кримські татари швидше асимілюються. Пізніше арештували і депортувати тільки чоловіків на Урал у трудові табори.

Не дозволяли повертатися нікому аж до кінця 80-х.

За словами Сервера Зейнідінова, у 2014 році почалася гібридна депортація кримських татар, від якої постраждала і його сім'я.

Сервер Зейнідінов
Сервер Зейнідінов

Далі присутні мали можливість запитати у гостей все, що їх цікавило.

Зокрема, у відповідь на одне з питань про роль Росії, Сервер Зейнідінов зазначив, що кримські татари Волині і не тільки намагаються постійно говорити про себе й нагадувати суспільству про те, що Крим все ще в окупації.

За словами керівника організації «Кримські татари Волині», наразі для них дуже важливо, щоб в Україні все ж прийняла закон про корінні народи, який знаходиться на етапі законопроєкту.

«Цей закон важливий не тільки для нас, але й для українців. На міжнародних майданчиках ми говоримо про переслідування кримських татар, як корінного народу, але законодавчої бази не маємо», – зазначив Сервер Зейнідінов.

Також за словами керівника організації, перед початком окупації Росія намагалася «загравати» з кримськими татарами як корінним населенням Криму. Окупанти пропонували проголосувати на референдумі за «приєднання» та обіцяли нові дороги, школи тощо.

Читайте також: Анексований чи окупований: які терміни та формулювання є коректними щодо Криму

«Але ми розуміли на інтуїтивному рівні як і ви, що таке Росія і який там режим. Ми говорили, що Крим – це Україна. Тому згодом почалися репресії. Зараз Крим – це в’язниця розміром з півострів», – додав чоловік.

Хайреттін Чарклі
Хайреттін Чарклі

До слова також запросили Хайреттіна Чарклі – імама Релігійної громади мусульман Луцька «Рахма». Він розповів студентам про особливості ісламу, допомогу Туреччини кримським татарам та різницю між ісламом та християнством. Останнє навіть спровокувало невеличку дискусію між гостями та студенткою, яка сповідує протестантизм.

Читайте такожПахлаву витісняє хворост в меду: що відбувається з окупованим Кримом сьогодні

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024