Луцький замок та Будинок Косачів – у рейтингу проєктів «Великої реставрації»

19 Травня 2021, 11:29
Луцький замок 634
Луцький замок

Міністерство культури та інформаційної політики України оголошує перелік проєктів з реставрації, консервації, ремонту пам’яток культурної спадщини, у тому числі замках, інших фортифікаційних, оборонних, палацово-паркових комплексах, сформований з урахуванням рейтингу, що взяли участь у відборі в рамках проєкту «Велика Реставрація» у межах президентської програми «Велике будівництво». 

У список потрапила реставрація Луцького Верхнього замку (10 місце) та реставрація, пристосування, музеєфікація пам’ятки архітектури місцевого значення «Будинок Косачів» (40 місце). Про це йдеться на сайті МКіПу.

«Велика Реставрація» виходить на новий етап. Це вагомий крок до порятунку і збереження нашої спадщини. Адже вона невід’ємна частина нашої ідентичності, історії та нас самих. Тому «Велика реставрація» наочний приклад розуміння ваги культури і поступової зміни усвідомлення та ставлення до культури на рівні держави. Обрані об’єкти – лише початок, адже із запуском процесу реставрації – його вже не спинити, що доводить досвід європейських країн», – прокоментував Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України.

Відбір проектів був проведений експертною групою (радою) шляхом оцінювання кожного з них та подальшого формування рейтингу проектів. Об’єкти обрані по всій території України.

Нагадаємо, що у першому відборі взяли участь 211 проектів. Частина з них не була розглянута, оскільки останні є об’єктами комунальної форми власності, що суперечить Порядку відбору проектів, які будуть реалізовані в рамках програми «Велике будівництво», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 року, №1214.

До програми допущено 109 проектів. Їх перелік сформований з урахуванням рейтингу та із зазначенням набраних балів, а також середньою оцінкою проекта (першими у переліку зазначені проекти, які набрали найбільшу суму балів).

Наказ Міністерства культури та інформаційної політики України із затвердженим переліком об’єктів зі списку, які відповідно до рекомендації експертної групи (ради) будуть першочергово реалізовані в рамках проекту «Велика Реставрація», найближчим часом буде опубліковано на офіційному веб-сайті МКІП.

Читайте також: До програми відродження історико-архітектурної спадщини Олики внесли зміни

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024