Політичні репресії на Волині: добірка статей від Район.Історія

16 Травня 2021, 15:49
На могилі закатованих волинян, 1941 рік 2066
На могилі закатованих волинян, 1941 рік

Щороку в третю неділю травня Україна відзначає День пам'яті жертв політичних репресій.

Редакція Район. Історія підготувала добірку статей, присвячених цій темі.

Про початок примусового переселення українців, яке увійшло в історію під назвою операція «Вісла», розповідається в статті Операція «Вісла»: геноцид, воєнний злочин чи етнічна чистка.

Про арешт школярів, їхнього вчителя та інспектора з фізкультури за участь в підпільній організації на початку 70-их років ХХ століття йдеться в матеріалі На Сарненщині школярі за радянських часів виступили проти русифікації України.

Аналізує справу останнього розстріляного бандерівця – уродженця села Грудки Камінь-Каширського району, 62-річного пенсіонера автор публікації Як і чому стратили Івана Гончарука. Юридичний розбір.

Спогади шахтаря-волинянина про свою участь в боротьбі за незалежність України та поневіряння в радянському концтаборі –  у 70 років тому на Волині МГБ викрило підпільну організацію, яку створили місцеві школярі

Авторитет цього політичного в’язня перетнув не лише рамки тюремної зони, він перетнув рамки одної національності й рамки часу  – зазначається в розповіді Патріарх політв’язнів: біографія Михайла Сороки, який відсидів 35 років.

Автор статті  «Хочу сидіти в тюрмі за Україну»: десять слів про Євгена Сверстюка присвятив її життю та творчості видатного волинянина, одного з провідників українського дисидентського руху.

Розповідь про родину уславленого українського художника в матеріалі ІМ’Я ТВОЄ Федір Хасевич. Репортаж слідами репресій сім'ї брата Ніла Хасевича, що жила на Волині.

Про масові розстріли політичних в’язнів с тюрмах НКВД на початку Радянсько-німецької війни в дослідженні Відступали по кривавих слідах: енкаведисти у 1941 році розстрілювали беззбройних політв’язнів.

Волинянин двомісячним немовлям разом з матір’ю був депортований. Це сталося рівно через пів року, як Червона Армія «визволила» Волинь. Але його мати відважилася втекти зі спецпоселення з дитиною на руках додому – розповідається в матеріалі Хресна дорога матері: історія двічі депортованої волинянки у спогадах її сина .

Читайте такожДруга світова та боротьба українців проти нацизму: добірка статей від Район.Історія

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024