Що потрібно знати про День пам’яті українців, які рятували євреїв

14 Травня 2021, 10:07
1964

Цьогоріч 14 травня в Україні вперше на загальнонаціональному рівні вшановуємо пам'ять українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

Ми вже звикли вшановувати безневинних жертв нацизму 27 січня у Міжнародний день пам'яті Голокосту, який  у світі відзначають з 2006 року, відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН. Від 2012 року цього дня схиляють голови за жертвами Голокосту і в Україні – це результат постанови про відзначення 75-х роковин трагедії, що сталася восени 1941 року в Бабиному Яру. 

А нещодавно Верховна Рада України ухвалила постанову «Про вшанування пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни». Ті, кого з ініціативи Ізраїлю називають Праведниками народів світу, стануть героями різноманітних тематичних заходів. Законотворець передбачив створення Українським інститутом національної пам'яті списку тих, хто, ризикуючи життям, допоміг євреям уникнути терору й смерті під час Голокосту.

Читайте також: Поведінкові лінії волинян у ставленні до Голокосту

Чому Праведники народів світу так довго залишалися на маргінесі нашої уваги для Район.Історія пояснила членкиня рівненської громадської організації Центр студій політики пам'яті і публічної історії «Мнемоніка» Наталка Івчик.

 

Довідково:
Громадська організація «Мнемоніка» (Рівне) нещодавно запустила проєкт «Стежками пам'яті». Він покликаний уявно, а водночас реально пройти стежками подій Другої світової війни на Волині, які відобразилися в колективній пам'яті. Проєкт передбачає літньої школи, низки публічних лекцій про різні групи, що стали жертвами нацизму на Волині від відомих дослідників. Вийде друком книга коміксів про гендерне насильство на Волині у роки Другої світової війни. Ініціативу фінансує фонд Stiftung «Erinnerung, Verantwortung und Zukunft» – «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє». 


Читайте такожЩо потрібно знати про Голокост, місця пам'яті та меморіалізацію

 

Чому про рятівників євреїв заговорили дуже пізно

 

Тема Голокосту в час існування СРСР замовчувалася так само, як і Голодомор. Про ці злочини тоталітарних режимів заговорили тільки в час  горбачовської перебудови. Тоді то й почали по крихтах збирати інформацію про тих, хто допомагав євреям вижити.

Одним із найвідоміших промоторів такого подвижництва був голова правління Ізраїльського товариства єврейсько-українських зв’язків Яків Сусленський: він першим розпочав шукати українських рятівників євреїв. Були такі ентузіасти і на місцях. 

У Рівному, наприклад, активно працював Кирило Кіндрат, який суттєво долучився до укладання й друку книги «Ціною власного життя». Її назва влучно відображає той неймовірний рівень ризику, якому піддавали себе й рідних рятівники євреїв.

Першою, хто був удостоєний цього високого звання Ізраїлем, стала наша землячка Марія Бабич. Церемонія вручення їй нагороди відбулася на початку травня 1962 року. Кількома десятиліттями раніше, восени 1941-го, вона врятувала в Рівному Іріт Осіпову.

Цій жінці вручала нагороду інша наша колишня землячка – Голда Меїр. Її дитинство пройшло в Києві, а згодом вона стала громадянкою Держави Ізраїль і обіймала посаду прем’єр-міністерки була міністром його закордонних справ. 

Марії Бабич вручили нагороду тому, що вона стала членкинею родини Осіпових і разом із ними виїхала до Ізраїлю. Якби вона залишалася громадянкою СРСР, то, зрозуміло, про присвоєння їй цього високого звання вона навіть не знала б.

Читайте більше у матеріалі Рівнянка однією із перших у світі здобула звання Праведниці 

 

Навіщо Ізраїль запровадив почесне звання Праведників світу?

 

Ізраїль прагнув увіковічити пам'ять як про жертв, так і про героїв. Важливим завданням музею «Яд Вашем» є висловлення подяки тим, хто безкорисно простягнув руку допомоги євреям. Ця інституція промовляє до рятівників від імені єврейського народу та Держави Ізраїль. 

Читайте також: П'ять текстів про Голокост від Район.Історія

 

Чому поруч із почесним званням Праведник народів світу існує й інше – Праведник України

 

Претендентам на присвоєння почесного звання «Яд Вашем» не завжди вдається знайти підтримку членів спеціальної комісії, яка розглядає відповідні клопотання. 

Тому у 1989 році Всеукраїнська єврейська рада та фонд «Пам'ять жертв фашизму в Україні» запровадили звання Праведника України. Його присуджують тим, хто рятував євреїв на теренах нашої держави.

Читайте також: 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром