У Музеї волинської ікони відкрили нову виставку

13 Травня 2021, 14:11
945

До Міжнародного дня музеїв у Музеї волинської ікони відкрили виставку ікон XVII - XIX ст. з колекції Червоноградської філії Львівського музею історії релігії.

Про це йдеться на сайті Луцькради.

Відкриття відбудеться 13 травня о 12:00.

Червоноградська філія Львівського музею історії релігії є центром культурного життя Червонограда. Музей розпочав свою діяльність у квітні 1980 року, з 1989 року він розміщений у приміщенні унікальної пам’ятки архітектури середини XVIII століття – палаці Потоцьких, який був збудований за проєктом відомого архітектора П’єра Ріко де Тірреджелі.

Виставка «Святі заступники перед Богом» є результатом багаторічної збиральницької діяльності музею, активної експедиційно-пошукової роботи та співпраці з релігійними громадами Львівської, Волинської та Рівненської областей. 30 творів темперного та олійного живопису, представлені на виставці, репрезентують українські та західноєвропейські іконописні традиції ХVІІ-ХІХ ст.

На виставці можна побачити образи найшановніших у народі святих: Миколая, Юрія, Димитрія, архистратига Михаїла, архангела Гавриїла, Варвари, Катерини, Параскеви, апостолів.

Оригінальністю вирізняються твори з житійними клеймами (ікони «Св. Параскева з житієм» XVII ст., «Св. Варвара з житієм» XVIII ст.) та чудесами (ікони «Св. Миколай» XVIII ст.). Цікавими та не дуже поширеними є ікони, де змальоване Чудо з’явлення Св. Миколая імператору Костянтину.

На виставці експонуються ікони XIX ст. з образами святих, що шануються у церквах західного обряду - «Св. Станіслав», «Св. Антоній Падуанський», «Св. Людовик IV».

Мистецтво української церковної хоругви демонструють твори «Св. Варвара/Св. Юрій» 1760 р., «Мучениці Віра, Надія, Любов та їх мати Софія/Почаївська ікона Богородиці» 1831 р., «Св. Миколай/Св. Дмитрій» сер. XIX ст.

Матеріали виставки свідчать про багатогранність давнього сакрального мистецтва, вивчення якого сприятиме широкому, художньо-естетичному та культурно-історичному осмисленню духовної спадщини України.

Читайте такожМузей Корсаків запрошує на культурно-мистецьку акцію «Ніч музеїв»

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром