Рівнянка однією із перших у світі здобула звання Праведниці 

13 Травня 2021, 11:02
Рівнянка Марія Бабич та Голда Меїр 3977 Джерело: Рівненський обласний краєзнавчий музей
Рівнянка Марія Бабич та Голда Меїр

В Україні розмова про феномен праведників народів світу розпочалася зі здобуттям незалежності. Однією з перших у світі звання Праведниці отримала українка – Марія Бабич, яка в окупованому Рівному врятувала єврейську дівчинку Іріт

Про це пише наукова співробітниця відділу нової та новітньої історії Лідія Войтюк на сторінці Рівненського обласного краєзнавчого музею у фейсбуці.

До 1941 року Марія Бабич працювала нянею в родині Осіпових. Коли розпочалась німецько-радянська війна, батько Іріт, Іцхак Осіпов вступив до лав Червоної Армії.

Марія Бабич
Марія Бабич

Читайте також: Співає Мандик Хасман. Історія єврея з Волині, який в УПА боровся з нацистами

Його дружина Міна разом з дочкою залишились в Рівному. Одразу після німецької окупації рівненські євреї опинились у скрутному становищі – постановами нової влади всіляко обмежувались їх права і свободи. 

В той час Марія Бабич допомагала декільком знайомим євреям. Але ситуація погіршувалась, розуміючи небезпеку, що чекає на євреїв, Марія забирає немовля до себе додому і видає її за власну дочку. 

Мати Іріт, Міна, загинула в урочищі Сосонки під час масового розстрілу євреїв в Рівному на початку листопада 1941 року. Наступні чотири роки Марія Бабич виховувала дівчинку, дбаючи про неї як про власну дитину.

Читайте також: Гранати милосердя: як розстрілювали євреїв у Луцьку

«Батько дівчинки після війни повернувся в Рівне і завдяки Марії Бабич знову зустрівся з своєю дочкою. Іріт була єдиною з родини Осіпових, хто вижив в Рівному під час Голокосту. Марія стала частиною родини Осіпових і згодом емігрувала з ними до Ізраїлю. 

1 травня 1962 року, в День пам’яті жертв Голокосту, в Яд Вашем було закладено алею Праведників, і вздовж  шляху були висаджені перші дерева. В офіційній церемонії приймала участь міністр закордонних справ Голда Меїр. В той день одинадцять дерев були висаджені вздовж стежки, що веде до Залу пам’яті. Їх посадили в землю Праведники з різних країн, а також врятовані ними євреї. Серед них була і українка, рівнянка, Марія Бабич», – йдеться у дописі.

Читайте також: В Україні започаткували ще один пам'ятний день

Голда Меїр
Голда Меїр

1

1

Читайте також: Забутий праведник світу з Дубенщини

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024