Забутий праведник світу з Дубенщини

10 Травня 2021, 18:00
медаль Праведника 1936 Джерело: https://uk.wikipedia.org
медаль Праведника

Попри масу досліджень чимало явищ Другої світової війни є відкритими для інтерпретацій та лишають питання – особливо на наших «кривавих теренах», де змагалися різні тоталітарні режими, і менше, ніж за 20 років відбулося кілька геноцидів та етнічних чисток. 

У Галузевому державному архіві Служби безпеки України є документи, які безпосередньо стосуються Голокосту. Про це в інтерв’ю Цензор.НЕТ розповів директор архіву Андрій Когут.

За словами Андрія Когута, архів містить свідчення і про тих, хто намагався рятувати євреїв від нацистських переслідувань. Наприклад, документ про осіб, яких розшукувала прокуратура при німецькому суді в Луцьку.

Читайте також: Як праведник світу з Луцька рятував євреїв

У перекладі з німецького документу, під номером 26 йдеться про розшук уродженця села Рачин, що на Дубенщині  – Филимона Федорчика, за те що він переховував євреїв.

Филимон Федорчик не згадується у списку 2 тисяч 659 українців-праведників світу. Андрій Когут вважає, що доцільними було б провести додаткове дослідження.

(Документ із повідомленням німецької прокуратури в м. Луцьк від 1942 р. стосовно розшуку Филимона Федорчика – українця з с. Рачин Дубенського району (Рівненщина), який переховував євреїв. Зазначена особа не згадується у списку 2 тисяч 659 українців-праведників світу (Ф. 2. Спр. 1075. Арк. 8)).

Читайте також: Український центр вивчення історії Голокосту представляє новий дослідницький проєкт

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024