Острог і Друга світова війна: розповідь очевидця

08 Травня 2021, 17:09
1187

Щороку Україна та Європа відзначає День пам’яті та примирення. 8 травня згадують тих, хто став жертвами у Другій світовій війні. 

Про це пишуть на сторінці Братства ім. князів Острозьких.

Острог одним з перших зустрів радянські війська в 1939, а через два роки – німецькі. Острожани воювали з перших і до останніх днів протистояння, в серпні 1945 на Далекому Сході.

За ці роки, місто зазнало страшної розрухи.  Місто втратило майже дві третини населення. Одну з найдавніших єврейських громад України було знищено в лісах німецькими кулями, а польську громаду депортовано.

«Сьогодні лишилося не так багато свідків, і ще менше учасників, найбільшого і найжорстокішого воєнного конфлікту в історії людства. Через карантинні обмеження, вже другий рік поспіль, на заміну гучним парадам, ми з сумом згадуємо мільйони життів, покладених в цій війні. Згадуємо тихо, як і личить для цих дійсно трагічних подій,» – зазначають на фейсбук-сторінці Братства.
 


Юрій Ступницький – юнак, який у свої неповні 20 років пішов до лав Української повстанської армії, написав спогади про роки Другої світової війни, частину з яких він провів в Острозі. Завдяки підтримці Re_HERIT, в рамках проєкту «Вікна історій», Братство ім. Князів Острозьких перевели його спогади про воєнні роки в аудіозапис та пропонують з ним ознайомитися.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024