У Рівному відбудеться лекція про волинських чехів

06 Травня 2021, 16:54
Волинські чехи, Дорогостаї, 1890 р. 1877 Джерело: Центр дослідження і відродження Волині
Волинські чехи, Дорогостаї, 1890 р.

У Рівному відбудеться п'ята серія історичного лекторію про (не)видимі спільноти у роки Другої світової війни. Про це повідомили на сторінці громадської організації «Мнемоніка» у фейсбуці.

Докторка історичних наук Світлана Шульга під час лекції «Зберегти життя і громаду: волинські чехи в роки Другої Світової війни» розповість про те, як чехи опинились на теренах Волині, як переживали асиміляційну політику Польщі, дві війни, окупаційний режим, радянізацію та рееміграцію до Чехословаччини.

Читайте також: Команда «Фронтери» створила відео про волинських чехів

«В роки Другої світової війни волинські чехи, як і інше місцеве населення, потерпали від дій окупантів: ставали остарбайтерами, гинули у вогні спалених сіл Малин, Міхна-Сергіївка… Та в умовах жорсткого окупаційного режиму ця етнічна спільнота обрала свій шлях боротьби з загарбниками. Створивши групу Руху опору «Бланік», чехи зайняли позицію невтручання в українсько-польський конфлікт, «розуміючи споконвічне бажання українців до свободи», та  обрали за мету підготовку своїх учасників до визволення  батьківщини та підпорядкування еміграційному урядові Чехословаччини. З просуванням фронту на Волинь чехи поповнили лави Чехословацької бригади Л. Свободи і завершили війну у Празі», – йдеться у дописі.

Світлана Шульга вже понад два десятиліття досліджує долі волинських чехів, вписуючи родинні історії у складні (гео)політичні та етносоціокультурні трансформації другої половини ХІХ – середини ХХ століть.

Лекція відбудеться у Рівному, 13 травня о 17:00. Місце проведення – готель «Оптіма» (вул. Словацького, 9).  Усім бажаючим потрібно зареструватися за цим посиланням.

Читайте також: Чеський праведник народів світу із Купичева

Лекція проводиться в рамках реалізації проєкту «Стежками пам’яті». Проєкт покликаний виховати критичний підхід до подій Другої світової війни на Волині шляхом впровадження інклюзивної моделі колективної пам'яті серед місцевих мешканців, спільноти освітян, громадських активістів та лідерів суспільної думки, котрі проживають на території регіону. Проєкт «Стежками пам’яті» реалізується ГО «Мнемоніка» в партнерстві з ГО «Інша Освіта» та інститутом «Centropa» за дружньої фінансової підтримки фонду EVZ.

Читайте також: Луцький будинок, який звів бровар Вацлав Земан

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024