У колекції Острозького музею збережений двохсотлітній раритет зі зображенням Великодніх свят

04 Травня 2021, 15:47
680

Від Великодня розпочинається цикл християнських свят, який закінчується за 50 днів Трійцею. Ці свята зображені на одному з експонатів колекції Краєзнавчого музею Державного історико-культурного заповідника Острога.

Як розповідають на сайті ДІКЗО, в експозиції музею є Складні 19 століття. Цьому раритету більше 200 років. Такі речі часто використовували мандрівники, щоб звершувати молитви в час подорожі.

Для власника це був компактний іконостас із чотирьох частин, який завжди можна було взяти із собою в далеку дорогу, щоби мати можливість помолитися. Розмір: у розгорнутому вигляді 39.7 х 17.2 см, у складеному вигляді 10.5 х 17.2 см.

Ікони зображують Дванадесяті свята – це найважливіші 12 свят, що відзначаються християнами після настання Великодня. Кількість емалей і розмір складення впливали на вартість предмета й кожен покупець такої продукції міг вибрати складень виходячи з переваг і свого гаманця. У нашому випадку використано п'ять кольорів емалі, що свідчить про заможність власника.

На лівій стулці зображені: згори – Розп’яття Христове, у клеймах – Різдво Богородиці, Введення Богородиці в Храм, Різдво Христове, Благовіщення.

На лівій центральній стулці зображені: згори – Трійця Новозавітна, у клеймах – Входження Ісуса Христа в Єрусалим, Преображення Господнє, Стрітення Господнє, Богоявлення (Хрещення).

На правій центральній стулці зображені: згори – Воздвиження Хреста Господнього, у клеймах – Зішестя Святого Духа, Успіння Пресвятої Богородиці, Воскресіння Христове (Зішестя в пекло), Вознесіння Христове.

На правій стулці зображені: згори – Похвала Богоматері, у клеймах – Поклоніння Смоленської ікони Божої Матері, Поклоніння іконі Божої Матері Знамення, Поклоніння Тихвінської ікони Божої Матері, Поклоніння Володимирської ікони Божої Матері.

Читайте також: Великодні традиції Волині, які записав фольклорист В’ячеслав Камінський





Читайте також: Традиційні волинські писанки у міжвоєнній науковій збірці

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром