У Рівному вандали понівечили пам'ятні дошки 

29 Квітня 2021, 15:19
2257 Джерело: https://suspilne.media

На кладовищі в районі Грабника у Рівному повалили пам'ятний знак Борцям за волю України, закатованим у 40-50-ті роки ХХ століття, а також зірвали барельєф із надгробної плити на могилі загиблих партизан.

Про це повідомляє Суспільне.Новини

Про те, що вандали пошкодили пам'ятний знак Борцям за волю України, Суспільному розповів голова об'єднання ветеранів Рівненщини Роман Коваль

Пам'ятний знак Борцям за волю України є одним із восьми, які встановили на місці масових поховань рівнян, розстріляних німецьким гестапо, а згодом і радянським НКВС.

Саме тут поховали рештки, зокрема, і Ніла Хасевича, Дмитра Клячківського та Хариті Кононенко.

Читайте також: Як Ніл Хасевич пов'язаний з Луцьком

«Хотіли попередити в першу чергу рівнян. Війна з історичною спадщиною українців, я вважаю, що навіть тим, хто це робить, вона недоцільна сьогодні. Україна була, є і буде, подобається це комусь чи не подобається. І пам’ять саме про Українську повстанську армію і про визвольний рух в 40-х роках залишиться в історії, в нашій пам’яті. Навіть ті, кому хочеться повернути хід історії назад, їм однозначно не вдасться цього зробити», – заявив Роман Коваль.

Роман Коваль
Роман Коваль

Також напередодні, 76-річний рівнянин повідомив поліцію про те, що невідомі особи пошкодили пам’ятник на могилі загиблих партизан. Він теж знаходиться на кладовищі «Грабник». Вандали зірвали з надгробної плити барельєф.


1

Читайте також: У Клевані під замком лежать надгробки

За обома фактами в поліції відкрили кримінальні провадження. Ці випадки кваліфікують як наруга над могилою (частиною 1 статті 297 Кримінального кодексу України).

Відповідальність, що передбачена за це правопорушення, – штраф до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто до 3400 гривень, або арешт на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років чи позбавлення волі на той самий строк.

Читайте також: Знищена садиба: мер Луцька прокоментував знесення будинку на вулиці Ярощука

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024