Знищена садиба: мер Луцька прокоментував знесення будинку на вулиці Ярощука

28 Квітня 2021, 15:37
3850

Луцький міський голова Ігор Поліщук прокоментував знищення садиби 20-х років ХХ століття, що на вулиці Ярощука, 12.

Про це йшлося у середу, 28 квітня, під час сесії Луцької ради.

Нагадаємо, унікальний будинок почали зносити ще 26 квітня.

Депутатка Алла Доманська зауважила: відділ охорони культурної спадщини не доклав не доклав необхідних зусиль, аби ця старовинна садиба набула статусу пам'ятки архітектури. 

«Ви можете обгрунтувати архітектурну цінність будинку на вулиці Ярощука, який 30 років простояв без господаря і нікому не був потрібний? Хто обгрунтовує його архітектурну цінність?» – відповів Поліщук.

Очільник відділу Олександр Котис зазначив, що подання відповідних документів в ОДА для отримання статусу об’єкта культурної спадщини не означає фактичного отримання цього статусу. Усе залежить від Консультативної ради.

Депутат Андрій Білан запропонував напрацювати звернення до ОДА щодо співфінансування утримання чи передачі на баланс громади пам'яток, які не можуть утримувати за кошти з обласного бюджету.

«На превеликий жаль, відділ охорони культурної спадщини діє в межах чинного законодавства. Законодавство передбачає певну процедуру. Не може Олександр Михайлович залазити в бульдозер і викидати з кабіни тракториста. Є обмеженість повноважень відділів. На мою думку, Олександр Котис є одним з найкращих знавців історії і архітектури міста. Людини, яка б краще впоралася з цією роботою, на цей момент я не знаю», – прокоментував ситуацію міський голова Ігор Поліщук.

Нагадаємо, що будинок зведений у час, коли Луцьк став центром Волинського воєводства. Мешкав у будинку «садибного» стилю видатний лучанин Ян Сушинський – другий президент Луцька (так називалась посада мера або бургомістра в час Другої Речі Посполитої) у 1920 – 1923 рр., регіоналіст, палкий прихильник історії Луцька.

Архівні дані свідчать, що наприкінці 20-х років будинок належав Казимиру Яніцькому. Під керівництвом Яніцького у 1928-1930 рр. зведена красива і величава споруда окружного земельного управління, яка поєднала риси класицизму і садибного стилю. Будівля стала ще однією прикрасою тогочасного Луцька. Сьогодні тут знаходиться Волинський краєзнавчий музей.

Читате також: Вілла серед сміття: на вулиці Ярощука руйнується садиба 20-х років. ФОТО

Коментарі
29 Квітня 2021, 01:04
шантрапа!
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024