Мукачівська влада ігнорувала внесення Паланку до Державного реєстру нерухомих пам'яток України

28 Квітня 2021, 11:06
1393

Виконавчий комітет Мукачівської міської ради проігнорував чинне законодавство України щодо виготовлення облікової документації на об’єкт культурної спадщини національного значення Замок «Паланок» та не подав необхідну документацію до Департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської ОДА. Прокуратура домоглася внесення замку «Паланок» до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Закарпатський окружний адміністративний суд задовольнив позов Закарпатської обласної прокуратури, поданий в інтересах держави до виконавчого комітету органу місцевого самоврядування. У заяві прокурор вказував на виявлену бездіяльність органу, у результаті чого замок «Паланок» не внесли до Державного реєстру нерухомих пам'яток України, – зазначають у пресслужбі прокуратури.

Читайте також: Напівзруйнований, але живий: як відновлюють понівечений Невицький замок

Підставами звернення до суду слугувало невиконання виконкомом вимог чинного законодавства України щодо виготовлення облікової документації на об’єкт культурної спадщини національного значення та неподання пропозицій органу охорони культурної спадщини вищого рівня – Департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської ОДА – про занесення замку до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Наразі ж орган місцевого самоврядування зобов’язано виготовити вищезгадану документацію та в межах компетенції вжити заходів, аби мукачівський замок поповнив Державний реєстр нерухомих пам'яток України. Зауважимо, що перебування його в цьому переліку створить необхідне правове підґрунтя для належного захисту, збереження, утримання та музеєфікації об’єкта культурної спадщини.

Читайте також:  Беззахисна архітектура: чи можливо відреставрувати Хустський замок

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром