У Луцьку почали зносити історичну садибу на вулиці Ярощука

27 Квітня 2021, 10:44
1735

У Луцьку розпочали знесення історичного будинку по вулиці Ярощука, 12.

Про це на своїй сторінці повідомив депутат міської ради Андрій Білан.

У понеділок, 26 квітня, почали розбирати дах історичного будинку на вулиці Ярощука, 12. За словами депутата, цій споруді близько сотні років. На жаль, будинок не має охоронного статусу, тому його власник має право на знесення.

«Я не раз звертався до відділу охорони культурної спадщини з приводу збереження цієї визначної будівлі. У відповідь отримував, що тривають пошуки власника. Те, що розпочалося знесення будинку, означає, що власник знайшовся. Бо такі роботи не можна проводити без його відома», – йдеться у дописі.

Читайте такожВілла серед сміття: на вулиці Ярощука руйнується садиба 20-х років. ФОТО

Будинок на вулиці Ярощука 12 зведений у час, коли Луцьк став центром Волинського воєводства. Мешкав у будинку «садибного» стилю видатний лучанин Ян Сушинський – другий президент Луцька (так називалась посада мера або бургомістра в час Другої Речі Посполитої) у 1920 – 1923 рр., регіоналіст, палкий прихильник історії Луцька.

Архівні дані свідчать, що наприкінці 20-х років будинок належав Казимиру Яніцькому. Під керівництвом Яніцького у 1928-1930 рр. зведена красива і величава споруда окружного земельного управління, яка поєднала риси класицизму і садибного стилю. Будівля стала ще однією прикрасою тогочасного Луцька. Сьогодні тут знаходиться Волинський краєзнавчий музей.


Читайте також: Волинський краєзнавчий музей запрошує на вечірню екскурсію з каганцями

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024