«Волинський спадок» поведе туристів до дубів-велетнів

27 Квітня 2021, 11:29
1006

У селі Городище Ківерцівського району зростають три дуби-велетні.

Могутні дерева ростуть на залишках старослов’янського валу (пам’ятка археології ХІ століття), який захищав старовинне городище.

Вік дубів – близько 600-800 років, висотою 30-35 м та обхватом стовбурів 6,4 м і 5,4 м, 7,1 м. За рішенням Волинського обласного виконавчого комітету у 1991 році утворена ботанічна пам’ятка природи місцевого значення «Городищенські дуби».

Перші два дуба зростають поряд на найбільш збереженій частині валу. Найстаріший з них почав суховершинити, але має задовільний стан.

Читайте також: «Маршрут «Волинський спадок» дасть поштовх для пішохідного туризму», – Тарас Сиротюк

 

Джерело фото: КНПП «Цуманська пуща»

Другий дуб знаходиться в незадовільному стані, так як вершина його сильно всихає та проглядаються прикореневі дупла від пошкоджень стовбурової гнилі (хоча зберігає зелену крону). 

Третій дуб зростає з протилежної сторони валу, навпроти перших двох. Він знаходиться в задовільному стані, хоча росте на господарському дворі приватної садиби, дерев’яні господарські будівлі примикають до самого дуба.

Городище з оборонним валом, на якому ростуть давні дуби, знаходиться на південній околиці села. 

З історичних джерел відомо, що люди тут проживали ще в добу палеоліту, поблизу села знаходяться залишки городища і селища давньоруських часів (Х-ХІІІ ст.). 

За переказами людей, під цими дубами за козацької доби було поселення козаків. За 150 метрів від валу існував курган з козацькою могилою, але господарювання в радянські часи його зруйнувало.

Читайте також: Маршрут «Волинський спадок» пролягатиме стежками УПА


Павло САВЧУК

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024