Бій під Гурбами: 24 квітня 1944 року розпочався прорив загонів УПА з оточення

24 Квітня 2021, 13:35
Меморіал в урочищі Гурби 2564 Джерело: upa75ua.blogspot.com
Меморіал в урочищі Гурби

21-25 квітня 1944 року відбулась одна з найбільших битв між УПА та військами НКВС.

21 квітня 1944 року в урочищі Гурби на Рівненщині розпочалася битва південної групи УПА-Північ «Богун» під командуванням Петра Олійника «Енея» та з’єднання «Холодний Я» УПА-Південь з військами НКВС. Вона тривала до 25 квітня й стала однією із найбільших битв УПА – пише Леся Бондарук на сайті Сила пам'яті.

Загальна кількість повстанців, зазначає авторка статті, разом із місцевими мешканцями, які до них приєдналися, становила близько 5 тисяч. Південна група УПА мала дві батареї гармат і кілька мінометних ланок.

У той час основні сили Української повстанської армії розділив німецько-радянський фронт. Частина УПА під керівництвом Юрія Шухевича була розташована на території, окупованій нацистами, а інша – під командуванням  Василя Кука – на території під радянською окупацією. Найсерйознішу загрозу для УПА становили радянські війська. Місцеві мешканці боялися повторення радянських репресій 1939–1941 років.

21 квітня енкаведисти оточили весь комплекс кременецьких лісів, у яких зосередилося близько 5000 повстанців.

Сили внутрішніх військ НКВС, за повідомленням УПА, були в декілька разів більшими. Вони мали також 15 легких танків, три літаки, бронепоїзд.

Найбільше військових радянське командування сконцентрувало в районі села Антонівці. Наступ відбувався з різних боків, мобільні повстанські загони відступали та завдавали несподівані удари з флангів, а тому війська НКВС зазнавали значних втрат, проте їм вдалося взяти повстанців в оточення.

За наказом командування УПА війська повстанців перегрупувалися в лісах неподалік села Гурби.

У ніч із 23 на 24 квітня після артобстрілу війська НКВД спробували захопити позиції повстанців, однак марно. Друга атака із залученням танків також була невдалою.

24 квітня, о 6-й ранку, командування НКВС розпочало генеральний наступ. Повстанські ресурси були вкрай обмежені, тому командування УПА ухвалило рішення йти на прорив. Легкопоранені бійці з розформованого польового шпиталю долучилися до бойових загонів. 

Вранці 25 квітня повстанці трьома групами з боєм почали прориватися з оточення в районі села Буща. З «гурбенського котла» зуміли вирватися всі курені УПА – майже три тисячі бійців (не рахуючи цивільне населення).

Згідно з офіційною доповідною НКВД, було знищено близько 2 тисяч повстанців і 25 німців, а також заарештовано 65 німецьких солдатів і офіцерів, які допомагали упівцям. У доповідній до втрат УПА НКВС зарахував і цивільне населення, розстріляне за допомогу повстанцям.

Керівник бою під Гурбами генерал УПА Василь Кук у спогадах зазначив, що УПА втратила не більше 100 людей, а вбили повстанці 900 радянських солдатів і ще стільки ж поранили.

Читайте також: Подвиг сторчанівців у бою під Гурбами

 

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
18.04.2024