Відбудеться онлайн-воркшоп «Історія та пам'ять у цифрову добу: чеський досвід»

22 Квітня 2021, 18:15
Фото ілюстративне 1260
Фото ілюстративне

Центр досліджень визвольного руху та чеська організація Gulag.cz запрошують долучитися до онлайн-воркшопу «Історія та пам'ять у цифрову добу: чеський досвід». Про це повідомляє видання «Історична правда».

Учасники семінару розповідатимуть про архіви ŠtB (чеський аналог КҐБ): порядок доступу до цих документів у Чехії та їх потенціал для цифрових проектів.

Онлайн-воркшоп відбудеться 27 квітня та розпочнеться о 16:00. Зум та онлайн-трансляція на фейсбук-сторінці Центру досліджень визвольного руху та Gulag.cz Робоча мова семінару: англійська.

Читайте також: Команда «Фронтери» створила відео про волинських чехів

Спікери: 

Штепан Черноушек – чеський дослідник, голова Асоціації Gulag.cz та керівник чеського відділення Міжнародного товариства «Меморіал». Штепан Черноушек насамперед спеціалізується на російських студіях. На семінарі Штепан представить діяльність Асоціації Gulag.cz та реалізовані проєкти, такі як експедиції до Сибіру, віртуальний музей ГУЛАГу тощо.

Олександра Скорвід – магістр української філології. Олександра виступає координатором освітніх проектів в Асоціації Gulag.cz. Її презентація буде присвячена розробці інноваційного освітнього інструменту, який покликаний збільшити знання про табори ГУЛАГ серед молоді в Європі та Росії. Для Асоціації Gulag.cz зараз цей проєкт є основним.

Ян Блажек – координатор міжнародної співпраці чеської ГО Post Bellum, журналіст, дипломат. Ян представить діяльність Post Bellum, що документує спогади свідків про важливі історичні явища ХХ століття. З 2019 року сестринська організація Post Bellum діє в Україні. 

Андрей Новік – методист освітніх програм, який співпрацює з великою кількістю чеських організацій, у тому числі Post Bellum, Scio та Gulag.cz. Андрій розповість глядачам про основні освітні проекти, що існують в Чехії на даний момент. Він розповість про те, як в них використовуються сучасні технології; його презентація також включатиме деякі практичні завдання для аудиторії.

Модеруватиме онлайн-воркшоп Радомир Мокрик – історик, науковий співробітник Інституту східноєвропейських студій філософського факультету Карлового університету в Празі.

Захід відбуватиметься в рамках проєкту «Репресоване мистецтво. Національна культура очима КҐБ/StB: Україна, Чехія, Грузія», який реалізує Центр досліджень визвольного руху з партнерами за підтримки Європейського Союзу за програмою Дім Європи.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024