У Луцьку відбудеться лекція про геноцид ромів на Волині

22 Квітня 2021, 15:06
1697 Джерело: https://www.facebook.com/uhcenter/

Громадська організація «Мнемоніка» запрошує усіх бажаючих на четверте читання із циклу лекцій про Другу світову війну на Волині на тему «Геноцид ромів».

Про це повідомлили на сторінці «Мнемоніки» фейсбуці.

«Події на Волині у період Другої світової війни нагадували «війну всіх проти всіх», але наша колективна пам’ять схильна зберігати та оперувати хіба що найбільш масштабними та важливими для нас. Проте з-поміж сотень тисяч облич різних груп жертв є ті, які нам нині нагадують: без пам’яті про нас ваше знання про пекло тих часів не буде повним. Фахові історики це розуміють: як світ кожної людини є унікальним, так і доля кожної спільноти, особливо її трагічні сторінки, здатна принести нам нині особливий досвід», – йдеться у дописі.

Читайте також: Роми: жертви «непоміченого» геноциду

Про те, чому історія переслідувань ромів насправді важлива, аби її пам’ятати, розповість історик та науковий співробітник Українського центру вивчення історії Голокосту – Михайло Тяглий. Він є провідним дослідником ромського питання в історії Другої світової війни в Україні.

Лекція «Геноцид ромів на Волині: події та пам’ять про них на узбіччі «великих історій»» відбудеться 29 квітня о 18:00 у Луцьку з онлайн трансляцією на фейсбук-сторінку ГО «Мнемоніка».

В зв’язку з карантинними обмеженнями, усім бажаючим потрібно зареструватися за цим посиланням. Напередодні лекції зареєстрованих учасників повідомляють про місце заходу.

Читайте також: Роми на Волині: перші згадки, трагедія геноциду та сучасні потреби громади

Лекція проводиться в рамках реалізації проєкту «Стежками пам’яті». Проєкт покликаний виховати критичний підхід до подій Другої світової війни на Волині шляхом впровадження інклюзивної моделі колективної пам'яті серед місцевих мешканців, спільноти освітян, громадських активістів та лідерів суспільної думки, котрі проживають на території регіону. Проєкт «Стежками пам’яті» реалізується ГО «Мнемоніка» в партнерстві з ГО «Інша Освіта» та інститутом «Centropa» за дружньої фінансової підтримки фонду EVZ.

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
16.04.2024