18 квітня – день народження першого командира боївок ОУН на Волині Василя Івахова

18 Квітня 2021, 15:23
Василь Івахів 1812
Василь Івахів

Про відважного командира повстанців волиняни склали пісню.

18 квітня 1908 року народився Василь Івахів (псевдо: «Рос», «Сонар», «Сом») – перший командир («бандерівських») боївок ОУН-Р на Волині. Про це пишуть у групі  Національно-патріотичне виховання

Народився Василь Івахів у селі Прошова на Тернопільщині. Закінчив Рогатинську гімназію, а згодом – старшинську школу польської армії та отримав офіцерське звання.

Після служби в польському війську за дорученням ОУН активно працював у громадських організаціях «Сокіл», «Просвіта». Був талановитим організатором і вчителем. Неодноразово був арештований поліцією польського окупаційного режиму на Галичині та засуджений до шести років ув'язнення. 

В 1939 році працював учителем у школі. Учасник II-го Великого Збору ОУН-Р (ОУН(б)) («бандерівського») в Кракові.

Командир підстаршинської школи ОУН-Р у містечку Поморяни Львівської області влітку 1941, яка розташовувалась у колишньому замку графа Потоцького. Після арешту німецьким Гестапо командного складу школи, в'язень німецько-нацистської тюрми (1941—1942). З тюрми на Лонцького (тепер бічна вул. Бандери) у Львові Василя, разом з іншими, викупив греко-католицький митрополит Андрей Шептицький.

З літа 1942 — військовий референт проводу ОУН(б) на Північно-західних українських землях і член підпільного військового штабу, створеного при проводі ОУН-Р. На конференції ОУН-Р у Львові в перших числах грудня 1942 активно підтримав ідею створення бойових відділів ОУН-Р (повстанських загонів) для боротьби з німецькими окупантами.

Читайте такожЛегендарний командир УПА Олексій Шум-Вовчак

Організатор і перший командир бойових відділів (боївок) ОУН-Р, які почали формуватися на початку 1943 на Волині.

Василь Івахів загинув у бою з німецьким підрозділом разом із частиною штабу УПА під селом Черниж, що біля Колок (Маневицький район, Волинська область).

У1952 році нагороджений Золотим Хрестом Бойової Заслуги 1-го класу (посмертно).

У відомій українській народній пісні «Гей на півночі, на Волині», є такі слова: 

«Горіли села і містечка,
Борці боролись ніч і день.
В перших рядах борців-героїв
Згинув Івахів, наш Василь.
Упав як лицар України,
На полі слави як борець,
Ціле життя страждав по тюрмах –
Геройська смерть сплела вінець».

У 2017-2019 роках в календарі всеукраїнських національно-патріотичних заходів Мінмолодьспорту, проводилися тижневі військово-патріотичні табори на Волині, один з яких мав назву імені Тараса Бульби-Боровця, а інший – Василя Івахіва. 

Читайте такожНа Волині створили відеопроєкт про Колківську республіку

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024