У колишній луцькій синагозі хочуть облаштувати музей

18 Квітня 2021, 12:03
878

Приміщення колишньої синагоги в Луцьку передали в постійне безоплатне користування для потреб релігійної організації «Юдейська релігійна громада Ха Ба Д-Любавічі». 

Про це Суспільному розповів директор історико-культурного заповідника у Луцьку Павло Рудецький.

Відповідне розпорядження підписав голова ОДА Юрій Погуляйко. Нині у частині приміщення діє дитячо-юнацька спортивна школа, яку закривають. До цього будівля була на балансі Державного історико-культурного заповідника.

Синагога – пам’ятка архітектури національного значення, розташована у Луцьку на вулиці Данила Галицького, 33.

«Нам доручено зробити договір про передачу, прописати, що громада може робити тут. Законом передбачено, що пам’ятку потрібно утримувати, реставрувати, ніяких здач в оренду користувач не може мати», – розповідає Павло Рудецький про нюанси передачі синагоги релігійній організації.

Нині приміщення синагоги руйнується. На ремонт потрібна велика сума коштів, каже представниця релігійної організації, якій передали будівлю, Ханна Матусовська. З її слів, таких грошей вони не мають, тому проситимуть у діаспори, яка мешкає в Ізраїлі, Америці та Європі.

Зі слів Ханни Матусовської, релігійна організація розглядає ідею облаштувати у цій будівлі синагогу-музей. Подібна нині є у Празі.

З 1981 року в приміщенні колишньої синагоги облаштували спортшколу та фізкультурне товариство «Динамо».

Нагадаємо: в обласному бюджеті на 2021-ий рік грошей на фінансування спортивної школи «Юний динамівець» не передбачили. Тут нині займаються 177 дітей і працює півтора десятка тренерів.

Довідково: 

Синагогу у Луцьку збудували в XVII столітті. Як розповів волинський краєзнавець Олександр Котис, на місці синагоги були залишки попередньої споруди. Якої саме – історикам невідомо. Під час Другої світової війни повністю були зруйновані прибудови й дах молитовної зали.

Читайте також: Між культурою і спортом: яка доля чекає на луцьку синагогу
 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024