У Києві відбудеться виставка до 150-річчя від дня народження Агатангела Кримського

18 Квітня 2021, 10:28
Агатангел Кримський 987
Агатангел Кримський

Експозиція виставки, присвяченої творчості видатного уродженця Волині, побудована на матеріалах Музею книги і друкарства України, Меморіальної бібліотеки Омеляна Пріцака Національного університету «Києво-Могилянська академія», Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, Інституту сходознавства ім. А. Ю. Кримського НАН України, Інституту мовознавства ім. О. О. Потебні НАН України, Інституту української мови НАН України, Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського.

Презентація виставки до 150-ої річниці від дня народження ученого-орієнталіста, мовознавця, літературознавця, історика, письменника, перекладача, академіка УАН Агатангела Кримського (1871–1942) «Сила духу і похвала науці» відбудеться 20 квітня о 16:00 годині в Києві,  в Музей книги і друкарства України. Про це йдеться на фейсбук-сторінці Музею.

На виставці будуть представлені автографи та машинописи з правками уродженця Володимира-Волинського Агатангела Кримського: «Arabische Briefe aus Bairut» (1890), «Історія Хозар» (1930-ті), «Відродження й золота доба перської літератури» (1930), «Новоарабське письменство» (1930), листи до родини та колег, щоденникові записи, документи. Видання досліджень і творів ученого та книги з його бібліотеки із дарчими написами, праці про дослідника. Перелік експонатів доповнять світлини Агатангела Кримського, його родини, друзів і колег.

Виставку прикрасять каліграфічні композиції зі східних і європейських мов у виконанні Олексія Чекаля, Віталіни Лопухіної, студентів Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. М. Бойчука.

Участь у відкритті візьмуть Надзвичайний і повноважний посол України в Лівані Ігор Осташ (онлайн), літературознавець, заступник директора з наукової і видавничої роботи Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України Сергій Гальченко, керівник Центру орієнталістики імені Омеляна Пріцака Таїсія Сидорчук, український літературознавець, лауреат Шевченківської премії Юрій Ковалів, український історик літератури, книгознавець Артур Рудзицький, українська письменниця, директорка видавництва «Дуліби» Марина Гримич (онлайн), дослідники життя і наукового доробку А. Ю. Кримського Оксана Василюк, Олена Романова.

Під час презентації прозвучать пісні у виконанні Народного артиста України Тараса Компаніченка. Кримськотатарські мелодії зіграє відомий акордеоніст Зморка Шевкет.

Читайте такожП'ять фактів про вченого Агатангела Кримського, які вас вразять

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024