Вулицю у Луцьку вирішили перейменувати на честь курінного ОУН-УПА Олексія Брися

16 Квітня 2021, 12:29
Олексій Брись 3413
Олексій Брись

На засіданні комісії по впорядкуванню назв вулиць Луцької міської ради вирішили перейменувати частину вулиці Винниченка на вулицю Олексія Брися.

Зібрання відбулося 15 квітня у Луцькій міській раді.

Вулицю Винниченка планують перейменувати у тій частині, де знаходяться будинки № 27, 29, 31, 33 та 37, на честь волинянина та провідника ОУН-УПА Олексія Брися.

Ініціатором зміни назви вулиці виступив лучанин Петро Гайдучик, який особисто знав курінного.

Члени комісії підтримали ініціативу перейменування. Остаточне рішення ухвалять під час сесійного засідання Луцької міської ради.

Читайте також: Вулицю в Торчині хочуть перейменувати на честь полковника Куликівського

Олексій Брись народився у селі Рачині (нині Горохівський район). Закінчив Горохівську гімназію та вступив до Львівського медінституту на фельдшерський факультет. Але війна змусила Олексія повернутися додому.

Коли німці відкрили українські школи, Олексій Брись вчителював у рідній Горохівській гімназії. Завдяки йому багатьом людям вдалося уникнути вивезення до Німеччини на роботу.

Серед найбільших досягнень (з 1943 року по 1944 рік) курінного УПА Горохівського військового округу «Турів» визволення Горохівщини від нацистських окупантів та розгром концтабору у селі Лобачівка.

Читайте також: 4 квітня 1943 року сотня УПА розбила німецький концтабір на Горохівщині

У лютому 1944 Олексія Брися схопила радянська розвідка. Його засудили до 10 років виправно-трудових таборів та обмеження волі на 5 років у Печорлазі та Мінлазі. Звільнили Олексія у 1953 році.

У засланній курінниц УПА був заступником голови товариства «Україна» у Воркуті та активним учасником Першого Конгресу українців в Росії.

Реабілітувала Олексія Брися 27 жовтня 1994 року прокуратура Волинської областіПомер курінний УПА Горохівського військового округу «Турів» у Львові у віці 93 років.

Читайте також: Норильський бунтар: біографія волинянина Степана Семенюка






Читайте також: П'ять текстів про УПА від Район.Історія, які варто прочитати

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024