У Луцьку презентували відреконструйовані підвали Вежі Чорторийських

15 Квітня 2021, 13:39
2198

Триває активна реалізація проєкту «Нове життя старого Луцька».

Журналістка Район.Луцьк з представниками преси та влади відвідала унікальні підземелля Луцька, які, зазначають організатори, є найбільшими історичними підземеллями України. Нещодавно відкриті підвали башти Чорторийських об'єднали з підземними галереями монастиря єзуїтів у єдиний комплекс.

Це стало можливим завдяки проведенню розкопок засипаного ґрунтом 18-метрового коридору, що сполучає виявлені у травні 2020 року підвали башти Чорторийських з досі відомими галереями монастиря єзуїтів.

Наразі проводяться активні роботи з розкопок та реконструкції, проєкт планують закінчити до листопада 2021 року та почати проводити екскурсії для лучан та гостей міста.

Під час проведення робіт виявили понад 170 квадратних метрів абсолютно нових та унікальних історичних підвалів. У планах на майбутнє розташувати у підземному комплексі сучасний Музей-майстерню лицарства і середньовічних часів.

Читайте також: Луцьк, Жидичин та Володимир співпрацюватимуть в галузі туризму

Усі роботи та відкриття стали можливими завдяки проєкту «Нове життя старого міста: реалізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна», програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

Загальна вартість проєкту становить більше 300 мільйонів гривень – це грантові фінансування. З місцевого бюджету дофінансували мільйон гривень для з’єднання галерей між собою.

 «Мабуть за часи незалежності України – це найбільш вагома археологічна знахідка у старому місті. Безумовно, що в контексті розвитку старого міста реалізація цього проєкту має надзвичайно важливе значення як для туристичного потенціалу, щоб зробити наше місто більш цікавим для лучан та туристів, так і з точки зору історії – це неймовірна знахідка. Я перекнаний, що вона не остання», – зазначає міський голова Ігор Поліщук

Роботи виконують з ініціативи та на замовлення Луцької міської ради. Реалізація цього завдання здійснюється за співпрацею археологів та будівельників. Робота з розкопок дуже складна та небезпечна, тому кожні 50 сантиметрів встановлюють страхувальні стійки та металеві балки.


















Читайте такожРемонт століття: як піднімають з руїни рештки окольного замку і розчищають луцькі підземелля

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром