Репресували та зламали щелепи: що пережив авіаконструктор Корольов

12 Квітня 2021, 18:30
Репресували та зламали щелепи: що пережив авіаконструктор Корольов 2744
Репресували та зламали щелепи: що пережив авіаконструктор Корольов

Перший політ людини у космос – подія світового масштабу, що сталася 60 років тому, 12 квітня 1961 року. Обличчям цієї події став 27-річний Юрій Гагарін – майбутній кумир радянської молоді.

Водночас творець польоту, геніальний український авіаконструктор із Житомира Сергій Корольов залишився поза увагою суспільства. Причиною було те, що у часи Великого терору НКВД репресував Корольова. Про це пише Архів національної пам'яті на сторінці у Facebook.

«Хіба ж може колишній «зек» бути «зіркою»? Та і якось незручно перед світовою спільнотою, що такий вчений був відправлений у табори, а на допитах йому зламали обидві щелепи», – йдеться у дописі.

«Мене звинуватили у шкідництві у галузі нової техніки… Більш неправдоподібне і безглузде звинувачення важко собі уявити, оскільки робота у галузі нової техніки завжди була для мене метою всього мого життя та улюбленою справою», – писав Сергій Корольов в одному зі своїх прохань про помилування.

Радянська влада «змилувалася» над Корольовим у 1940-х, перевівши його з сибірських копалень у московську спецтюрму НКВД для авіаконструкторів. Там він, хоч у важких умовах, та все ж повернувся до улюбленої роботи, щоб в один день підкорити своїм талантом космос. 

У 2017 році Житомир відвідала єдина донька Сергія Корольова. Наталія Сергіївна поділилася із журналістами своїми спогадами про батька.

«Ім’я мого батька не знав майже ніхто, лише найближче оточення. – Статті він підписував «професор К. Сергєєв», у ЗМІ його називали «Головний конструктор». Так сталось, що він двічі не отримав Нобелівську премію – за штучний супутник і перший політ людини в космос, бо Хрущов відповів нобелівському комітету, що «у нас творцем нової техніки є весь народ». 

Показово, що в день, коли вся Москва із тріумфом зустрічала першого космонавта Юрія Гагаріна, Сергій Корольов не зміг навіть потрапити на Червону площу. 

«А одного разу в День космонавтики він прийшов на урочисте засідання і хотів пройти в перші ряди, які охоронялися. Батькові перегородили дорогу: «Ви знаєте, товаришу, ці місця тільки для тих, хто має безпосереднє відношення до цієї події». Його ж в обличчя ніхто не знав», – згадує Наталія Сергіївна.

«Корольов помер у 59 років під час операції. Через зламані на допиті в НКВД щелепи, які неправильно зрослися, вченому не змогли ввести в трахею інтубаційну трубку для штучного дихання. Це призвело до серцевої недостатності і, як наслідок, смерті. 

Лише через десятки років Сергій Корольов отримав заслужену славу і повагу суспільства. І нехай російська пропаганда називає його “русским” та “советским” вченим, особиство він називав себе українцем, про що свідчить його анкета під час вступу в Київський політехнічний інститут», – йдеться у дописі.

Читайте також: Як в СРСР репресували родину Косачів

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром