З історії Шацького рибзаводу: бувальщина про сома

08 Квітня 2021, 11:02
Фото ілюстративне 2203
Фото ілюстративне

Чи не кожному з нас знайома картина, як рибалки хизуючись своїми трофеями, широко розводять руки й перебільшують при цьому величину уявної рибини.

Мабуть, якби довелось відтворити розмір величезного сома, зловленого у якось на озері Велике Чорне, не вистачило і декількох пар рук, – пише газета «Шацький край».

Але спершу трохи загальної інформації про цю рибу:

  • Сом звичайний є не тільки найбільшою прісноводною рибою в Україні та Європі, а й однією з найбільших прісноводних риб на планеті. У віці 80 –100 років довжина тіла сомів може сягати 5 м, а вага – 100 кг. Проте, останнім часом вага цієї риби дещо поменшала.
  • У березні 2011 року в Італії було спіймано величезного сома, вага якого сягала 114 кг, а довжина виявилася рівно 2,5 м. Цим щасливчиком виявився рибалка Роберт Годі, який протягом години тягнув її до берега за допомогою своїх друзів. В результаті вдалої риболовлі прісноводний сом став найбільшою рибою, спійманою у Європі.
  • В українців свої рекорди: у Дніпрі,  де сом є цар-рибою, зловили 288-кілограмового велетня довжиною 4 метри, а у Дністрі  вагою 320 кілограмів. Хоча ці дані не підтверджені офіційно.  
  • Відомо, що голодні соми бувають дещо агресивними. Сьогодні відомо декілька фактів про те, як вони навіть вихоплювали з жіночих рук білизну, коли ті прали одяг. Соми володіють великою силою і можуть навіть перевернути човен. Окрім цього,  риба здатна пошкодити сітки рибалок і «забрати» собі весь улов. Отже, сом є ще й найбільшим прісноводним хижаком.

Читайте також: Чим за Польщі ловили рибу в Стоході

У шачан є свої історії про сомів. Одну з них розповів місцевий житель, колишній працівник рятувальної станції. Адже саме представники рибозаводу за допомогою рятувальників витягнули на берег озера Велике Чорне велетенського сома.

А сталося це взимку. Невід закинули у лунки напередодні зимових свят. За той час доки підприємство не працювало він добряче примерз до льодяної поверхні. Чоловіки навіть зібралися чекати на зниження температури.

Але, як то буває, серед когорти людей знайшовся ще той ініціатор та спонукав інших підняти з водойми рибальське знаряддя. З великими зусиллями його дістали на зовні. Але те, що було у неводі неабияк вразило рибалок: жодної рибини й лише – здоровенний сом!

Аби вижити у пастці він з'їв весь улов. Як виявилося сом теж мав на свята гарні наїдки. Його доправили на територію рибозаводу та визначили вагу, яка становила 68 кілограмів.

Такі події трапляються не часто. Тож, аби закарбувати в пам'яті цей особливий момент кожен охочий фотографувався біля чудо-риби. А були й такі, що сунули свої голови у пащу сома.

Читайте також: Показали фото, як 60 років тому ловили вугрів

Людмила МАКСИМЧУК


 

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
16.04.2024