«Людина-легенда»: спогади рівнян про митця Олега Тищенка

06 Квітня 2021, 18:15
Олег Тищенко 1713
Олег Тищенко

Від ускладнень, викликаних COVID-19, помер директор Здолбунівського краєзнавчого музею Олег Тищенко.

51-річний краєзнавець перебував у важкому стані в лікарні. У фейсбуці виник спонтанний флешмоб пам'яті Олега Тищенка, якого ще знали під іменем Олаф Борода, бо друзі, культурні та громадські діячі діляться спогадами й світлими згадками про померлого. Район.Рівне зібрав ці спогади й пропонує добрими думками вшанувати краєзнавця.

Олег Тищенко був знаним істориком, журналістом, краєзнавцем, громадським діячем, дослідником історії Здолбунівщини. Він автор кількох сотень статей на історичну тематику у друкованих виданнях України, Польщі, Канади. Видавець історико-краєзнавчого журналу «Осторога». З 2014 очолював здолбунівський музей, став автором книг «Гурби: квітень 1944» та «Здолбунів на Волині:історичний вернісаж» (книга перемогла у номінації «Краще історико-краєзнавче видання»). Нещодавно у Гурбах у його співавторстві відкрили оновлену повстанську криївку.

Аматор-краєзнавець з Острога Олександр Хома порівнює померлого Олега Тищенка з Прометеєм. 

«За останні два з половиною роки цей чоловік-легенда перевернув моє уявлення про людські взаємовідносини. Про справжню дружбу і те як можна одній людині робити великі справи. Олега Олександровича можна порівняти з Прометеєм, який вірив у людей, навіть тоді, коли це було робити важко, давав їм світло... Віддавав, бо був світлою людиною, постійно фірмова усмішка на обличчі, паузи в ретельно підібраних словах. Його мова, слова, що були просякнуті вірою, ідеєю вищої мети людини в цьому світі. Я жодного разу не відчув розчарування в його словах. Людина, яка була здатна здолати все на своєму шляху і долала, але Господь вирішив, що прийшов час відпочити, дуже шкода, що справи Господні невідворотні, а спочинок вічний. Бути другом Олега Тищенка було великою честю для мене. Справи, які ми так і не закінчили, я зобов'язаний довести до кінця. Що саме планували зробити, розповім згодом, на все воля Господа. Світла пам'ять людині, яка несла Світло людям!», – зазначив він. 

Митець з Рівного Юрій Журавель намалював малюнок у пам'ять Олега Тищенка.


 

«Від COVID-19 загинув мій давній друг, націоналіст ще з часів совка, директор Здолбунівського краєзнавчого музею Олег Тищенко. Люди, бережіть себе і близьких!!!», – підписав малюнок Журавель.

«Плачу і згадую 22 січня 2014 р. – Всеукраїнський ланцюг єдності під час Революції Гідності. Я з друзями приїхала в Дубно, щоб взяти у ньому участь. І там Олег був мотором і організатором. Світла і вічна пам'ять, Друже!», – написала лучанка Леся Бондарук.



 

«Це жах. Його більше з нами немає. Тільки що міський голова повідомив трагічну новину – пандемія забрала від нас непересічну, талановиту людину історика і краєзнавця, директора місцевого музею і просто дуже комунікабельного чоловіка, який любив життя – Олега Тищенка! Співчуття рідним і близьким…», – пишуть в редакції Здолбунів.City.

Нардеп Олександр Аліксійчук:
«Я знав цю людину як Олаф Борода, в повсякденному житті Олег Тищенко. Нас познайомив випадок і ми бачилися лише два рази. Але я був у захваті від його роботи по облаштуванню найцікавішої, на мою думку, локації в Здолбунові. Надзвичайно цікава і неймовірна людина, сповнена сил і енергії на нові звершення. Не судилося.....Запам’ятаємо його таким. Вічна пам’ять», – написав народний обранець.
Олександр Аліксійчук та Олег Тищенко
Олександр Аліксійчук та Олег Тищенко

 
Редакторка журналу «Ягідник» Богдана Трофимюк пригадала нещодавні розмови з митцем і з сумом висловилась, що вони стали останніми.

«Я досі в дурнуватому ступорі... ще півтора місяця тому стрілися посеред вулиці, обнялися, як давні друзі... таки друзі. таки давні. ще з 90-их...

Завжди знала, що ТИ не підведеш, якщо треба – підкажеш, якщо треба – присвариш, але допоможеш. Мабуть, тому й починала своє Позачасся у 19-му на радіо з ТВОЄЇ участі у ньому. Звістка, що ТИ захворів трохи насторожила, та знаючи, що ТИ ще той повстанець і борець – була впевнена: здолаєш і це, як здолав купу бюрократичних моментів, починаючи СВІЙ краєзнавчий музей у Здолбунові... він тепер завжди буде Тищенковим музеєм... принаймні для мене. Позачасся уже давно пішло у свій вимір, а нині й ТИ. Слів бракує», – написала Трофимюк.

6 квітня, у місті Здолбунів Рівненського району поховали директора Олега Тищенка. На кладовище попрощатися прийшло багато людей, однак через пандемію коронавірусу підходити до труни заборонили.


 
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром