Поліська старовина: середньовічний звичай «ставити шапку»

03 Квітня 2021, 16:55
Поліщук у шапці. Фото 30-их років ХХ століття 1882 Джерело: Заріччя
Поліщук у шапці. Фото 30-их років ХХ століття

Кладучи шапки на стіл, предки поліщуків розпочинали судові дебати.

Досліджуючи скаргу мешканців села Нобель на пінських сільничих 1562 року, дослідниця поліської старовини Валентина Тумаш-Ляховець, натрапила на вислів, значення якого спочатку пояснити не могла. Про це вона пише на сайті Заріччя.

Ідеться про вислів міщанина Гриня Денисовича, який під час розбору тієї скарги, доводячи, що в нього Єврашка забрав сіль, яку він не для продажу тримав, «ставив шапку». Його ж опонент «приставити шапки» не хотів.

Що ж це за звичай? Що тим «ставленням шапки» хотів довести міщанин? Пояснення дослідниця відшукала в праці кандидата юридичних наук Ковальова.

«У судових актах XV – першої половини XVII ст. часто згадується так зване «ставлення шапки»: одна зі сторін, посилаючись на свідка, на знак своєї впевненості в тому, що його показання будуть на її користь, закладала певну суму грошей; як символ закладу на стіл покладалася шапка. – пише Ковальов.

Інша сторона, пояснює далі науковець, або відмовлялася приставити свою шапку, що означало визнання правоти супротивної сторони й відмову від подальших судових дебатів, або приймала виклик і «приставляла шапку». Суддя визначав термін представлення в суд свідка і вирішував справу згідно з його свідченням. Закладена сума частково йшла на користь суду, частково – стороні, на чию користь давав показання визначений свідок.

Ось такий звичай побутував на Поліссі.

Читайте також: Поліські модниці: дівчата із Зарічненщини на світлині столітньої давності

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024