До розв'язання проблеми незаконного будівництва під Дубенським замком залучили нардепів

01 Квітня 2021, 10:30
958

Проблему незаконної забудови поблизу Дубенського замку обговорили в ході проведення Регіональної платформи.

На днях Дубно відвідали учасники Регіональної платформи керівників територіальних громад Рівненщини. Про це повідомляють на сайті Держаного історико-культурного заповідника міста.

Захід під егідою Асоціації міст України, на якому розглядались актуальні питання становлення органів місцевого самоврядування в умовах нового адміністративно-територіального устрою, зібрав народних депутатів України, представників Міністерства розвитку громад та територій України, Рівненської ОДА, голів територіальних громад Рівненщини.

Модератором платформи виступив виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.
У програмі заходу була презентація Дубенського замку – пам’ятки історії, культури та архітектури України. Працівники заходу поспілкувались з окремими учасниками Регіональної платформи на актуальну і таку ж болючу тему для колективу Заповідника – незаконну забудову туристичної перлини міста.

«Скажу з цього приводу наступне: дуже легко завдати непоправної шкоди таким історичним перлинам нашого краю, як, наприклад, Дубенський замок. Безперечно, об’єкти, зведені навколо його мурів, негативно позначаються на загальному сприйнятті численними туристами краси замку», —  зазначає народний депутат України В’ячеслав Рубльов.

Нардеп розповів, що в стінах парламенту тема незаконної забудови замку звучить все гучніше. До неї звертаються народні депутати Олександр Аліксійчук та Соломія Бобровська. Він зазначив, що без жодних вагань готовий підтримати своїх колег. Та розв'язання проблеми незаконної забудови історичної пам’ятки він бачить через звернення до Міністра культури України Олександра Ткаченка.

Як голова підкомітету з питань регіональної політики та місцевих бюджетів Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування  В’ячеслав Рубльов зацікавлений у залученні державних коштів для розвитку Державного історико-культурного заповідника міста Дубна.

«У листопаді минулого року я звернулась до національної поліції та прокуратури з приводу дотримання чинного законодавства під час будівництва об’єктів в охоронній зоні навколо Дубенського замку. Наразі відкрито кримінальне провадження, процесуальне керівництво яким здійснює місцева прокуратура», — розповідає народна депутатка України Соломія Бобровська.

У цю ситуацію нині не може втрутитися державна архітектурно-будівельна інспекція – цей наглядовий орган впродовж року перебуває в процесі реформування.

«Однак мене дивує відсутність чіткої позиції з цього приводу Рівненської облдержадміністрації. На подібні факти мають оперативно реагувати як органи державної виконавчої влади, так і правоохоронні органи», — каже Соломія Бобровська.

Вона зазначила, що, скориставшись приїздом до Дубна, ще раз поцікавиться ситуацією навколо замку, а найближчими днями з’ясує в місцевій прокуратурі, як просувається кримінальне провадження за фактами незаконної забудови.

У рамках обговорення Регіональної платформи питання будівництва об’єктів в охоронній зоні історичної пам’ятки міста Дубна теж згадувалось. На думку заступника Міністра розвитку громад та територій України, ця проблема  має лежати в площині діяльності правоохоронних органів

Іван Лукеря зазначив, що окрім цього, вона напряму стосується сфери містобудування. Генеральний план міста Дубна має бути оновлений і повинен передбачати заборону забудови в охоронній зоні пам’ятки історії та архітектури. І ще дуже важлива робота органу архітектурно-будівельного нагляду. Реформа цієї служби йде планово, визначеним шляхом. Але не слід чекати завершення цього процесу, щоб потім лише констатувати факт незаконної забудови.

«Я переконаний, що на такі факти має бути завчасне та адекватне реагування місцевої влади, так як Законом України «Про охорону культурної спадщини» не передбачено жодних дозволів та погоджень будівництва в охоронній зоні пам’ятки. Замок для міста – це чудова можливість економічного зростання, потужний магніт, який притягує тисячі туристів. А це – додаткові надходження до бюджетів різних рівнів. Тому місцева влада має бути у першу чергу зацікавлена у дотриманні законодавства у сфері охорони історико-культурної спадщини», — каже заступник Міністра розвитку громад та територій України Іван Лукеря.

Питання незаконної забудови в охоронних зонах історичних пам’яток є пріоритетним та потребує чіткого, злагодженого механізму взаємодії всіх відповідних служб у питанні дотримання вимог чинного законодавства у сфері охорони історико-культурної спадщини та координації зусиль і контролю за результатами їх реалізації.

Нагадаємо, у Рівненські ОДА вже обговорювали питання незаконної забудови поблизу Дубенського замку. Тоді вирішили, що по кожному будівництву та забудовнику проведуть детальну перевірку як правоохоронні органи, так і профільні фахівці Рівненської ОДА.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром