Олицький замок хочуть передати Волинському краєзнавчому музею

30 Березня 2021, 17:39
3250 Джерело: http://volynrada.gov.ua

Голова обласної ради Григорій Недопад разом із депутатами, краєзнавцями та спільно з головою Олицької громади Олександром Прендецьким відвідали замок Радзивіллів в Олиці.

Про це повідомляють на сайті Волинської облради.

Як відомо, приміщення Олицького замку, в якому раніше розміщувалася Волинська обласна психіатрична лікарня № 2, готують до включення в проєкт «Велика реставрація».

За словами інженера-механіка Волинської обласної психіатричної лікарні № 2 Олександра Харицького, тут ще перебувають близько 70 хворих, яких до 9 квітня уже мають перевезти в інший лікувальний заклад.

«Якби в цьому замку не розміщувалася лікарня, то, можливо, від нього б лишилися руїни», – розповів Олександр Харицький.

Після того, як об’єкт передадуть на баланс Волинського краєзнавчого музею, на територі замку будуть знаходитись ті, хто працюватиме над проєктом його реконструкції.

Читайте також: Переїзд і реставрація: нові сторінки в історіях Олицького замку і психлікарні

1

За словами голови Олицької громади Олександра Прендецького, колись на території селища активно функціонувала торгівля, був великий ринок, на який приїжджали люди з навколишніх населених пунктів.

«Відновлення замку як історичної пам’ятки дозволить привабити туристів. Ми хотіли б зробити цілісний комплекс навколо замку і відновити те життя, яке було колись в Олиці», – зауважив голова Олицької громади Олександр Прендецький. 

Читайте також: Радзивіллівська Олика на старих фотографіях

Ідею для майбутнього розвитку Олики запропонувала історикиня та дослідниця Волині Тетяна Яцечко-Блаженко. Вона розповіла, що в майбутньому, коли замок відновлять, на великій площі перед ним можна проводити різноманітні фестивалі та тематичні ярмарки.

Читайте також: Лицарські обладунки засновника Олицького замку зберігаються у закордонних музеях

Найперші завдання, які стоять перед керівництвом обласної ради – перевезти пацієнтів та облаштувати їм належні умови утримання і передати замок Волинському краєзнавчому музею, каже голова Волинської обласної ради Григорій Недопад.

Уже після цього потрібно розчистити захаращену територію перед комплексом, прибрати стихійні смітники, які тут утворилися та обгородити територію парку. Пізніше разом зі спеціалістами та місцевою владою будуть працювати над внутрішнім наповненням замку.

Читайте також: Волинська облрада підписала грантовий договір транскордонного проєкту в галузі культури

«Ми посилено працюємо над тим, аби проєкт реконструкції Олицького замку був в числі перших в переліку «Великої реставрації». Багато що на територію цього об’єкту лишається невивченим, наприклад, підземелля, які тут існують. Я переконаний, що коли Олицькому замку повернуть колишню велич, Волинь стане перлиною України, і сюди будуть приїзджати туристи», – розповів Григорій Недопад.

Читайте також: Найдавніше зображення Олицького замку на пазлі

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024