Що чекає на Корецький історичний музей

26 Березня 2021, 14:39
2259 Джерело: https://uk.wikipedia.org

Музей у Корці, де зберігається близько 11 тисяч експонатів, почав діяти з 2000 року. До адміністративної реформи заклад фінансували з Корецького районного бюджету.

У січні 2021 року рішенням Корецької міської ради музей передали у комунальну власність Корецької територіальної громади. Про це йдеться на сайті Рівненської обласної ради.

Голова обласної ради Сергій Кондрачук відвідав Корецький районний історичний музей. Працівники закладу б’ють на сполох через проблеми, які виникли у процесі його прийняття в комунальну власність Корецької територіальної громади.

Екс-працівники закладу стверджують, що передавальних актів бюджетної установи вони не підписували. Відповідно, передавання музейних фондів відбулося без дотримання необхідної процедури. Без роботи залишилися й працівники музею.

Читайте також: У Рокинівському музеї-скансені можуть змінити керівника

«Загалом річний бюджет закладу становить близько 600 тисяч гривень – йдеться про утримання музею та 2,5 ставки працівників. При цьому ми надавали й платні послуги, спрямовуючи зароблені кошти на розвиток закладу», – розповіла екс-очільниця музею Ніла Брухлій.

Наразі заклад опломбований, а музейники намагаються знайти шляхи виходу з ситуації.

Зважаючи на те, що у музеї представлена історія двох громад, створених на території Корецького району, одним з варіантів розвитку подій вони бачать зміну підпорядкування закладу. Однак ця ситуація ще потребує вивчення.

«Цей заклад потрібен громаді. Тому зараз важливо діяти так, аби зберегти музей і ті експонати, які у ньому представлені», – зазначив Сергій Кондрачук.

Читайте також: Листи, фотографії і зошит з піснями: які Лесині раритети зберігає Волинський краєзнавчий музей

Довідково: Корецький районний історичний музей відкрито в 2000 р. в приміщенні колишнього палацу графів Горчинських (XVIII ст.). Експозиція розміщена в п’яти залах. Найціннішими унікальними колекціями є нумізматична, археологічна, гончарних виробів ХІХ століття та колекція посуду Корецької фарфоро-фаянсової мануфактури кінця XVIII – першої третини ХІХ століть.

Читайте також: У Корці виробляли порцеляну, знану на всю Європу

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024