Агентів, які готували вбивство Максима Рильського,  знешкодила  в Луцьку служба безпеки ОУН

21 Березня 2021, 12:33
Максим Рильський 7233
Максим Рильський

Тоталітарна система силою примушувала людей писати поезію «з паровозиками» на прославлення комуністичної партії та її вождів.

19 березня був день народження класика української літератури Максима Рильського. І саме цього дня 1931 року, коли знаний поет відзначав своє тридцятишестиріччя, його заарештували – пише у фейсбуці   уродженець Луцька історик Ігор Кулик.

Арештованого Максима Рильського доправили у Лук'янівське СІЗО Києва вночі, під конвоєм НКВД. Вдома залишилися перелякана дружина та діти. Від цього дня він – український контрреволюціонер, у якого попереду були допити та тривожна невідомість ув`язнення.

Насправді Рильський не зробив нічого крамольного, зазначає автор публікації, він просто не писав про партію, революцію, новітню країну Рад, не брав участі в ідеологічних дискусіях. А також потрапив у «погану» компанію неокласиків – це згодом розстріляні Микола Зеров, Михайло Драй-Хмара та ін. Цього на початку бентежних 1930-х для НКВД було задосить.

Рильського протримали у в'язниці близько п'яти місяців.

«Моя провина перш за все негативна, тобто я винен не так у тому, що я робив, як у тому, чого я не робив, хоч і повинен був робити», – покаявся він.

Водночас, попри провокативні допити, не обмовив своїх друзів-поетів. У постанові НКВД напишуть: «в процессе следствия не было собрано достаточных данных у направлению следственного дела на него в судебные органы».

У перший день на волі, під час прогулянки парком, Рильський знепритомнів. Він зробив, можливо, найважчий вибір у своєму житті – обрав лояльність до радянської влади. Та, попри це, репресивна машина все одно підозрює і тримає його «на гачку» протягом усього життя.

У 1938 році поета разом із Павлом Тичиною, Миколою Бажаном знову розробляє НКВД. Рильського рятує Микита Хрущов, який сказав Сталіну, що дуже дивно виглядатиме ув`язнення людини, яка написала дуже популярну в Союзі «Пісню про Сталіна».

У 1947 році Максима Рильського, на той час вже двічі лауреата Сталінської премії, активно цькує та критикує як «буржуазного націоналіста» впливовий член партії Лазар Каганович.

Нещодавно з відкритих архівів КГБ стало відомо, що в 1945 році репресивна система планувала вбити Максима Рильського руками своєї ж агентури під виглядом ОУН. Втім «перевертнів» викрила та знешкодила Служба Безпеки крайового проводу ОУН в Луцьку.

Так, Рильський обрав компроміс із радянською владою. Важко уявити що відчував поет, спостерігаючи, як його друзі та колеги один за одним зникають серед ночі у «чорних воронках».

Водночас Максим Рильський залишив по собі величезну творчу та наукову спадщину – 35 поетичних збірок, переклади Адама Міцкевича, французької поезії. А також очолюваний та захищений ним від партійних зазіхань вже сучасний Інститут мистецтвознавства, фольклористики й етнології, названий на честь поета.

Помер Максим Рильський 24 липня 1964 року в Києві. У районі столичного Голосієва розташований будинок поета, де діє його літературно-меморіальний музей.

Читайте також100 років від дня народження волинського поета

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024