У Любешеві православні братчики поїли міщан медом

20 Березня 2021, 16:46
Православний храм у Любешеві (початок ХХ століття) 1168
Православний храм у Любешеві (початок ХХ століття)

У другій половині ХІХ століття в Любешеві діяло православне братство.

Документи про його діяльність відшукала в Національному історичному архіві Білорусі кандидатка історичних наук Катерина Морозько й опублікувала в дослідженні про православні братства Пінського повіту другої половини ХІХ століття – пише на своїй фейсбук-сторінці Валентина Тумаш-Ляховець.

Згідно з доповіддю голови церковної ради священника Стефана Керкевича,  ідеться в документі, всі монахи Любешівської церкви (951 парафіянин) повинні були вносити певну суму грошей у братський кубок; допомагати збідненим членам братства та тим, хто зазнав нещастя; в храмі бути присутнім на похоронах померлого брата, а потім вшанувати його пам'ять у призначені дні; піклуватися про церкву, підтримку притчі, школи, друкарні, богадільні, усі братські установи милосердя.

А ще однією з традицій любешівського братства було виготовлення меду на Різдво. Віск, отриманий з меду, використовували для освячення церкви, а мед пили парафіяни. Зібрану суму витрачали на придбання меду на наступний рік. Таким чином церква змогла покривати витрати на освітлення.

Читайте також: Знайшовся проєкт відбудови любешівського православного храму у 20-тих роках минулого століття

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024