Витончене піаніно XIX століття від волинянина Августа Стробля

05 Березня 2021, 18:30
1776

У колекції Ковельського історичного музею є унікальне піаніно XIX століття, фабрики Августа Стробля. Цей музичний інструмент подарували музею мешканці Ковеля – Валентина і Михайло Дідковські.

Про це зазначає головна зберігачка фондів Ковельського історичного музею Мирослава Мороз на сайті Ковельської міської ради.

У свою чергу вони його купили для своїх дітей у 1960-х роках у родини військових. Цікаво, що київська фабрика, де був виготовлений цей інструмент, пов’язана з іменем волинянина Августа Стробля.

Витончений музичний інструмент в кінці XIX – на початку XX століть був неодмінним атрибутом у середовищі європейської еліти і заможних родин. 

Читайте також: Красуня з Любомля, якій Фридерик Шопен присвятив вальс

Власник і засновник столичної фабрики Август Вікентійович Стробль народився у Волинській губернії, де проживала його родина. 

За кордоном він здобув якісну технічну і музичну освіту, згодом працював на кращих фабриках Західної Європи: у Відні, Дрездені, Лейпцигу, Берліні і Гамбурзі, де вивчав виробництво фортепіано.

Свої музичні інструменти Стробль виготовляв із вітчизняних матеріалів. Використовували різні породи дерева: дуб, сосна, ялина, клен.

Читайте також: У Корці виробляли порцеляну, знану на всю Європу

Музейне піаніно виготовлене із чорного дуба, клавіші вкриті слоновою кісткою, прикрашене бронзовою інкрустацією і барельєфом

Крім того, на корпусі ковельського інструмента також збереглися фрагменти двох бронзових підсвічників, з боків приєднані бронзові ручки для транспортування інструменту.

Всередині корпуса нанесені вихідні дані виробника, дев’ять царських нагород і відміток про участь у європейських виставках, під кришкою № 916.

Складіть пазл прекрасного музичного інструмента, бренд якого і досі залишається популярним серед поціновувачів антикварних музичних інструментів.

Читайте також: Листи, фотографії і зошит з піснями: які Лесині раритети зберігає Волинський краєзнавчий музей

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024