Місця Великої Волині, які відвідав Тарас Шевченко

04 Березня 2021, 16:55
4582

У біографії генія українського народу – Тараса Григоровича Шевченка лишилось багато невідомих та недосліджених сторінок. Надзвичайно цікавою цікавою є тема перебування Кобзаря на території історичної Волині.

Про це пише Богдан Янович, науковий співробітник Володимир-Волинського історичного музею імені О. Дверницького на сторінці закладу в фейсбуці.

«Матеріали, які нам дають уявлення про подорож Тараса Григоровича по теренах нашого можна поділити на кілька груп. По-перше, це офіційне розпорядження Київського, Подільського і Волинського генерал-губернатора Дмитра Бібікова, яке зобов'язувало Шевченка збирати матеріали етнографічного й історичного характеру на Київщині, Поділлі і Волині. До другої групи матеріалів варто віднести зроблені Шевченком під час цієї подорожі малюнки (акварелі із зображенням Почаївської лаври), а також зібрані ним народні пісні. Третю групу становлять згадки про Волинь у творах Кобзаря, зокрема у російськомовній повісті «Варнак» і «Прогулянка із задоволенням  і не без моралі»»,– йдеться у дописі Богдана Яновича.

Читайте також: Лаврів: історія старовинного села

Також збереглися свідчення людей, які були очевидцями перебування Тараса Шевченка на Волині. З 1845 року Шевченко почав співпрацювати з Київською археографічною комісією і отримав платню у розмірі  150 карбованців.

Вже 21 вересня 1846 року, генерал-губернатор Дмитро Бібіков видав розпорядження, згідно якого Тарас Шевченко мав зібрати історичні та етнографічні дані.

Тематика Волині згадується у поемі «Гайдамаки». Його твори також містять згадки про Берестечко, Почаїв та інші населені пункти Великої Волині. 

Читайте також: Зі стіни «дивиться» снаряд, а на вівтарі смажать голубів: чим живе костел Святої Трійці у Берестечку. ФОТО

«Зокрема, про Почаїв є згадка у  поемі «Слепая». У записах поета є згадки про Пересопницьке Євангеліє, яке було створено на Волині у 1556-1561рр. (митець оглядав його у Переяславі). На Волині були друзі поета Пантелеймон Куліш і Михайло Костомаров, які могли розповісти йому про цей край, а у 1846 році у нас побував сам поет», – пише Богдан Янович.

Читайте також: Фундаторка Почаївської лаври володіла луцьким селом

Також Шевченко відвідав містечко Кременець, де у 1803 році шляхтич Тадеуш Чацький відкрив Вищу Волинську гімназію (Кременецький ліцей). 

Краєзнавці вважають, що він був у Берестечку, Дубні, Корці, Новограді-Волинському. В церквах сіл Вербка та Секунь Ковельського району він реставрував ікони. Про це ходили розповіді серед селян.

Читайте також: Дослідження в Низкиничах: у крипті знайшли останки ймовірно Киселів

Коментарі
04 Березня 2021, 21:51
Шевченко Тарас і Волинь https://www.volart.com.ua/art/shevchenko_taras/
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024