Дослідження в Низкиничах: у крипті знайшли останки ймовірно Киселів

02 Березня 2021, 17:45
4121

Антропологиня та єдина на всю Західну Україну палеопатологиня – Ольга Мінейко розповіла про те, як відбувалися дослідження з ідентифікації останків брацлавського і київського воєводи Адама Киселя.

Про це йдеться в інтерв'ю науковиці інформаційному агенству Дивись.info.

Відомо, що Адам Кисіль походив з Низкиничів, нині села Іваничівського району Волинської області. Там же урядник, політичний і державний діяч Речі Посполитої знайшов свій останній спочинок у 1653 році.

Рід Киселів був досить відомим і брав досить активну участь в національно-визвольній війні XVII століття.


 

«Коли мені запропонували зайнятися ідентифікацією, я спочатку досить скептично до цього поставилася: поховання було здійснено у Свято-Успенському храмі села Низкиничі і воно неодноразово грабувалося. Не було чіткого уявлення, чи саме там похований Адам Кисіль», – розповіла Ольга Мінейко.

Читайте також: Успенська церква в Низкиничах на фото 1990-х років

У крипті, яку довелося обстежувати антропологині, знаходився підписаний саркофаг. У ньому містилися останки брата Адама Киселя – Миколи.

Микола Кисіль брав участь у національно-визвольній війні, але на боці Польщі. Він загинув у битві під Вінницею, яка відбулася у березні 1651 року, а обороною Вінницької фортеці займався Іван Богун.

«Саме тоді були у кризі прорубані ополонки, їх присипали сіном, і у такий спосіб потопити частину польської армії. В одну з таких ополонок потрапив брат Адама Киселя Микола. У той час поляки були настільки налякані, що не забирали тіл загиблих. Лише за кілька днів вдалося дістати рештки тіла Миколи Киселя. Виявилося, що з його скелету залишився лише череп і фрагмент ноги. Власне, маючи такі історичні дані, знаючи, що Адам Кисіль тривалий час хворів на подагру і в останні роки свого життя ледве пересувався, а в своїх мемуарах він писав, що йому важко вистояти усю Літургію, нам здалося, що це хороша нагода зайнятися ідентифікацією і є великі шанси це зробити», – зауважила антропологиня.

Коли дослідники відкрили саркофаг, то виявили останки п’яти осіб. Основним був скелет чоловіка 50-60 років без черепа. За розповідями місцевих, крипту неодноразово грабували, і череп зник після одного з них.

«Коли ж досліджували сам скелет, нам вдалося у нього простежити ознаки ураження подагрою. Ймовірно, що ці останки належали самому Адаму Киселю, але цікаво, що цей чоловік помер не від подагри, а внаслідок запалення кісткового мозку, так званого посттравматичного остеомієліту», – доповнила Ольга Мінейко.

За словами дослідниці, можливо незадовго до смерті Адам Кисіль, невдало зістрибнув з коня та зламав ліву ногу. Перелом був складений неправильно, тому ускладнився запаленням кісткового мозку, внаслідок чого він і помер.

Читайте також: Погруддя Адама Киселя - пам'ятка, яких в Україні дуже мало

У тому ж саркофазі були фрагменти черепа, кістки ноги чоловіка трохи молодшого віку. Ці дослідження були благодійними, тому в них не залучали фінанси на додаткові аналізи.

Можливо, надалі антропологам вдасться їх здійснити і довести приналежність скелета Адаму Киселю. Ті фрагменти, які знаходилися у похованні можуть належати Миколі Киселю. 

Як пояснила журналістам Район.Історія Ольга Мінейко, які точно ідентифікації потрібно провести аналіз ДНК і гістологію для уточнення діагнозу. Є домовленість з Вроцлавським медичним університетом про ці аналізи, і науковиця шукає фінансування для продовження дослідження. Крім того, ускладнюють весь цей процес карантинні умови, коли польські науковці не мають можливості прибути в Україну. 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024