«Мрії здійснюються»: у ВНУ презентували повне зібрання творів Лесі Українки

02 Березня 2021, 11:16
У стінах Волинського національного університету імені Лесі Українки презентували повне 14-топмне видання творів патронеси вузу 778
У стінах Волинського національного університету імені Лесі Українки презентували повне 14-топмне видання творів патронеси вузу

У стінах Волинського національного університету імені Лесі Українки презентували повне 14-томне видання творів патронеси вишу. Знакова та довгоочікувана подія відбулася 1 березня у головному корпусі університету. Актову залу прикрасили тюльпанами, але увагу привертали книги.

Повне академічне нецензуроване видання – надбання ВНУ. Тож науковці закладу, які зібрали, опрацювали та упорядкували тексти письменниці, натхненно розповідали про роботу, а гості мали нагоду фотографувати і розглядати довгоочікуване видання. На події були присутні журналісти Район.Луцьк

До повного академічного зібрання творів Лесі Українки увійшли всі знайдені на сьогодні тексти письменниці. Відновили фрагменти й матеріали, що їх у попередніх виданнях вилучила цензура. Окрім того, додали розлогі текстологічні, історико-літературні та реальні коментарі.

Перші чотири томи містять драматичні твори, п'ятий – поезію, шостий – прозу, до сьомого тому увійшла літературна критика і публіцистика Лесі Українки.

До восьмого – переклади письменниці. Дев'ятий том містить записи народної творчості та пісні, записані з голосу Лесі Українки. Десятий том включає підручник «Стародавня історія». Останні чотири томи – це  епістолярна спадщина Лесі Українки.

Читайте також: Листи, фотографії і зошит з піснями: які Лесині раритети зберігає Волинський краєзнавчий музей

Модератор презентації, член редколегії видання, кандидат філологічних наук, професор, проректор з навчальної роботи та рекрутації Волинського національного університету імені Лесі Українки Юрій Громик зауважив, що найсвіжіше 14-томне видання творів Лесі Українки суттєво відрізняється від попередніх академічних зібрань передусім тим, що його структура змінена, однак жанровий і хронологічний підходи залишилися незмінними. Значну увагу приділили рукописам Лесі Українки та її чернеткам. 

«14-томне видання, яке сьогодні ви маєте честь бачити, – шоста в Україні спроба підготувати повне зібрання творів нашої найгеніальнішої письменниці. Попередню спробу датовано 1970-ми роками. Те видання називалося повним. Але таким його можна назвати лише умовно, тому що воно містило не всі тексти Лесі Українки, чимало з них було скорочено, вилучено певні фрагменти – якісь із політичних міркувань, якісь через недогляд упорядників. Окрім того, за останні десятиліття творчість Лесі Українки суттєво переосмислено, відновлено ті тексти, які друкувалися на початку ХХ століття, а потім їх жодного разу не включали у видання. Відкрито й перетлумачено факти біографії письменниці, опубліковано спогади сучасників, знайдено нові геніальні речі, а в бібліотеках та архівах – її листи, які впродовж багатьох десятиліть не були доступні широкому науковому загалу. Усе це свідчило про те, що Україна мала гостру потребу в новому повному академічному зібранні творів Лесі Українки. І ми, науковці Волинського національного університету разом з колегами з інших закладів вищої освіти маємо велику втіху і гордість від того, що були долучені до цього проєкту», – сказав Юрій Громик. 

Читайте також: «Лісову пісню» Лесі Українки видадуть білоруською та кримськотатарською мовами

Ректор ВНУ Анатолій Цьось наголосив, що працівники університету провели колосальну роботу, результатами якої варто пишатися.

«Було оцифровано весь творчий спадок Лесі Українки. І коли торік оголосили конкурс на видання повного зібрання її творів, то університет мав такі надбання, що ми мусили виграти той конкурс. Але мати передумови – це одне, а самоорганізуватися й підготувати повне зібрання – зовсім інше. Нам усім в першу чергу треба подякувати народному депутату Ірині Констанкевич, завдяки якій і було ініційовано цей проєкт. Якби не вона, його просто не було б», – підкреслив ректор ВНУ. 

На презентації повного зібрання творів Лесі Українки також виступила професорка кафедри української літератури та депутатка Ірина Констанкевич

«Напевно, тоді ми були надто молодими й не дуже впевнено почувалися в науці, щоби осягнути такий проєкт. Але за ті роки у нашому університеті сформувалася потужна школа лесезнавства. Це видання стало можливим у рекордно короткі терміни, бо за ті десятиліття зроблено просто колосальну роботу. Тобто упевнено можна сказати, що 90% підготовчої роботи було проведено значно раніше. А 10% – це вже організаційно-адміністративні, фінансові можливості нашого університету. Хочу наголосити: якби не Анатолій Васильович та Юрій Васильович, які зуміли скоординувати цю роботу не лише в масштабах нашого вишу, а й у масштабах України, цього не було б. Це була постійна комунікація з Міністерством культури, з Інститутом книги, з видавництвами «Смолоскип» і «Комора», на загальнодержавному рівні. Це все показало, що наш університет, наші кадри вміють працювати», – сказала Ірина Констанкевич. 

Музею Лесі Українки Ірина Констанкевич передала ювілейну 20-гривневу срібну монету із зображенням поетеси.

Заступниця міського голови Ірина Чебелюк під час презентації зазначила, що мрії здійснюються. 

«Спасибі кожному, хто долучився до реалізації цього проєкту, адже книга – це великий скарб», – сказала  Ірина Чебелюк. 

Під час презентації виступив також Григорій Недопад – голова Волинської обласної ради.  Він побажав усім мати вдома такий 14-томник. З вітальним словом виступив перший заступник голови Волинської ОДА Сергій Мовенко.  

Під час презентації висловлювалися також науковці, які працювали над довгоочікуваним повним зібранням творів Лесі Українки. Під час промов вони розповідали про труднощі, з якими стикалися, зізнавалися, що працювати було нелегко, проте завдяки підтримці та натхненню вони не опускали рук.

Читайте також: Історичні фото сім'ї Косачів в барвах

Після офіційної презентації присутні фотографувалися із книгами та притискали до грудей довгоочікуване зібрання творів. 




Читайте також: Кохання, ревнощі та нерозділені почуття: як у Луцьку відбувалась костюмована екскурсія

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024