Деревок: історія старовинного храму

01 Березня 2021, 13:08
Православний храм у Деревку. Сучасний вигляд 2753 Джерело: derevok.at.ua
Православний храм у Деревку. Сучасний вигляд

Любешівський краєзнавець Микола Андрусик розшукав документи та світлини, які розповідають про історію  православного храму в селі Деревок.

Витяги з них та давні світлини, зокрема про пожежу, внаслідок якої сільська церква згоріла в роки Першої світової війни, він публікує у фейсбуці.

У «Пам'ятній книжці Мінської єпархії» Товарова йдеться, що церква в ім'я Покрови Пресвятої Богородиці в селі Деревок побудована в 1886 році.

В інших історичних джерелах сказано про те, що в рік побудови храму в Деревку було лише 59 дворів, в яких мешкало 590 осіб. Першим священником був отець Михайло Дашковський, який закінчив Мінську духовну семінарію. Перший храм у селі проіснував до 1916 року.

Читайте також: «Село це не буде забуте Богом». Історія Кисилина в двох святинях

У Першу світову війну австрійці влаштували в церкві шпиталь. Для обігріву встановили металеві печі. Від них, очевидно, і загорілася церква.

На тому ж місці в 1926 році був закладений новий однойменний храм. Церква будувалася на пожертвування селян. Селяни працювали на будівництві храму безплатно. Частину коштів виділив польський уряд.

Читайте також: Якими були любешівці сто років тому

Церква була освячена митрофорним протоієреєм Володимиром Шамковським 23 грудня 1929 року. Про це свідчить напис на престолі.

Храм побудований на штучному насипі, про що свідчить його прямокутна форма. З південного боку нинішньої церкви, на місці, де стояв престол попереднього храму, встановлено пам'ятний Хрест.


Читайте також:  Деревок: мешканка села розповіла про своє воєнне дитинство

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром