Кохання, ревнощі та нерозділені почуття: як у Луцьку відбувалась костюмована екскурсія

26 Лютого 2021, 11:03
4211 Джерело: Фото Миколи Юхимчука

Вечірню костюмовану екскурсію «Романтичні розповіді про…» провели у середу, 25 лютого у Волинському краєзнавчому музеї.

Креативні музейники зустріли відвідувачів у історичних образах.

Розпочала атмосферну екскурсію молодша наукова співробітниця відділу давньої, середньовічної та нової історії Волині – Адріана Зозуля. Історія легендарної пари – князя Любарта та його дружини Ганни-Буче не залишила байдужим нікого. Свого часу знаменитий князь навіть пішов на своєрідний подвиг заради коханої.
 

«Про те, що між парою спалахнула справжня любов, свідчить той факт, що Любарт навіть прийняв православ’я та змінив своє ім’я на староукраїнське – Дмитро», – зауважила екскурсоводка.

У наступній залі відвідувачі дізналися про особисте життя національного героя Польщі та учасника Американської революції – Тадеуша Костюшка.

Після закінчення Лицарської школи у Варшаві Тадеуш він не зміг отримати офіцерської посади і пішов вчителювати при дворі магната Юзефа Сосновського. Одна з його доньок Людвіка привернула до себе увагу молодого військового. 

Якось Тадеуш насмілився попросити руки магнатської доньки. Та батько Людвіки був дуже категоричний у відповіді.

««Голубки не для горобців, а магнатські доньки не для дрібних шляхтюків». Закохані вирішили побратися таємно, але змову молодих романтиків було викрито. Хоча насправді, за однією з версій, причина була не стільки в походженні Тадеуша, скільки в тому, що Юзеф Сосновський програв руку дочки в карти. У ті часи гра в карти була улюбленою розвагою аристократів», – поділилася Адріана Зозуля.

Другим великим коханням Костюшка була Текля Журовська, донька жидачівського хорунжого Мацея Журовського. Та й цій парі не судилося бути разом. Батько доньки відмовив, назвавши причиною його вік. На той час Теклі було 18, а Тадеушу вже за 40.  Костюшко так і не пізнав сімейного щастя.

Неможливо оминути відчайдушної боротьби Елізи Радзивілл та пруського принца Вільгельма за кохання.

Принц був другим в черзі на престол та мав одружитися з рівною по статусу. Хоч у Радзивіллів була спорідненість  з декількома правлячими родинами та цього було недостатньо.

«Принц в 1824 році звернувся до бездітного російського імператора Олександра I з проханням удочерити Елізу, але той відповів відмовою», – додала екскурсоводка.

Так і не пізнавши радощів заміжжя, Еліза захворіла на туберкульоз і померла. Кайзер Вільгельм не забував її до кінця своїх днів.

Під час екскурсії, відвідувачі мали змогу дізнатися про любовні перепитії Лесі Українки. Наукова співробітниця музею Валентина Машлай у елегантній сукні тогочасного періоду розповіла, що кохання в Лесі було справжнє та одне, але облич воно мало декілька.

Читайте також: Кохання, яке відомий дослідник Волині проніс крізь все життя

Косачівна зустріла своє перше кохання юною. Їй було 15, Максиму Славінському на той час було 18. Він був товаришем брата поетеси Михайла. Вона присвятила хлопцю чимало інтимної лірики. Та ці стосунки завершилися дружбою.

Читайте також: Історичні фото сім'ї Косачів в барвах

Максим Славінський
Максим Славінський

Джерело фото: https://www.facebook.com/Fix_you_pics-101214135156362

У 25 років Леся неабияк зацікавилася Нестором Гамбарашвілі. Одного разу, він навіть зробив їй цінний подарунок – грузинський кинджал.

Нестор Гамбарашвілі
Нестор Гамбарашвілі

Джерело фото: https://www.facebook.com/Fix_you_pics-101214135156362

«Гамбарашвілі розбив серце дівчини. Коли Леся поїхала лікуватися у Ялту, він одружився на багатій дівчині. Про це вона дізналася не від нього особисто, а з листа матері. Зреагувала на це іронічно: «Попався, жучку, в панську ручку!» Леся Українка довго і важко переживала зраду», – розповіла Валентина Машлай.

Дослідники біографії Лесі Українки вважають, що найбільшим коханням був революціонер із Мінська Сергій Мержинський. Та ця любов була нерозділена, адже він кохав іншу.

Сергій Мержинський
Сергій Мержинський

Джерело фото: https://www.facebook.com/Fix_you_pics-101214135156362

Від хворого на туберкульоз легень відвернулися усі друзі та Леся до останнього дня доглядала його. Вона приїздила до нього у Мінськ.

Важко уявити стійкість цієї сильної жінки, адже вона розуміла, що втрачає коханого. Всього за одну страшну ніч – 18 (31) січня вона створила свою драму «Одержима».

Всупереч усім потрясіння долі, Леся Українка таки побралася. Її чоловіком став музикознавець Климент Квітка. Разом вони прожили 6 років.

Климент Квітка
Климент Квітка

Джерело фото: https://www.facebook.com/Fix_you_pics-101214135156362

«Біографи вважають, що пристрасті між ними не було. Леся опікувалася Климентом та називала його Кльоня або Квіточка», – додала Валентина Машлай.

Цікаво, що вдруге Климент Квітка одружився аж в 65 років на піаністці Галині Кащеєвій.

Завершив екскурсію молодший науковий співробітник відділу давньої, середньовічної та нової історії Волині – Іван Чорний. Він розповів про видатного вченого-сходознавця Агатангела Кримського, який був безнадійно закоханий у Лесю Українку.

Читайте також: П'ять фактів про вченого Агатангела Кримського, які вас вразять

Про стосунки свідчить їхнє листування, а саме десять листів Лесі до Агатангела. Однак, відповіді на них «втратилися у часі». Кримський тримав свої почуття у секреті, але водночас неабияк ревнував Лесю Українку.

 

 

«Так, коли він дізнався про те, що Леся поїхала у Мінськ до свого коханого Сергія Мержинського, який був смертельно хворий на туберкульоз, Кримський в листі до друга написав: «І поїхала Леся до того чахоточного (туберкульозного)»»,– розповів Іван Чорний.

Окрім цікавих розповідей співробітники облаштували фотозону, де кожен зміг створити неповторні фото.


Читайте також: Листи, фотографії і зошит з піснями: які Лесині раритети зберігає Волинський краєзнавчий музей

Оксана МЕЛЬНИЧУК

Фото Миколи ЮХИМЧУКА,

співробітника Волинського краєзнавчого музею
 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024