Історичні фото сім'ї Косачів в барвах

25 Лютого 2021, 09:00
Леся Українка з братом Михайлом, початок 1890-х років 6238
Леся Українка з братом Михайлом, початок 1890-х років

У мережі оприлюднили яскраві історичні фото сім'ї Косачів. Світлини опублікували насторінці Fix_you_pics у фейсбуці.

В сім’ї двох неординарних дворян народилося шестеро дітей. Обидвоє розуміли: хочеш виховати гідних людей – попіклуйся про оточення.

І гербовий заможний українсько-козацький шляхтич, що дослужився до дійсного статського радника. Мав неймовірні здібності до математики і керування фінансами, був відомий своїми влучно-іронічними та саркастичними висловами. Характером спокійний, але впертий.

Петро Антонович Косач (батько Лесі Українки) у рік одруження з Ольгою Драгомановою (1868).
Петро Антонович Косач (батько Лесі Українки) у рік одруження з Ольгою Драгомановою (1868).

І дворянка із старовинного роду з активною соціальною позицією. Письменниця, публіцистка, перша жінка журналістка, член-кореспондентка Всеукраїнської академії наук, поетеса, музикантка. Вдачі інтелігентної, та все ж крутої. Перченої навіть вдачі.

Читайте також: Моду на вишиванки і українську мову ввела Олена Пчілка

Олена Пчілка (Драгоманова Ольга Петрівна), Київ, 1867 р.
Олена Пчілка (Драгоманова Ольга Петрівна), Київ, 1867 р.

Читайте також: Олена Пчілка видавала єдиний український журнал для дітей у Російській імперії

Ця екстраординарна пара збирала вдома найкращих та найсвідоміших людей того часу. Діти вбирали атмосферу та ідеї. Отримували найкращу освіту й безумовну батьківську любов, вивчали мови та літературу, вчились малювати та музики.

Віддаючи стільки своїм дітям, не дивно що батьки часом вважали за необхідне вносити корективи в їх життя. Але такий був час. Всі, всі шестеро дітей залишили по собі слід.

Старший брат Михайло – математик, фізик, метеоролог, перекладач, письменник. З ним Леся росла, вчилася, ділила іграшки і навіть ім’я. До п’яти років домашні звали її Лосею, а обидвох їх – Мишелосіє.

Леся Українка з братом Михайлом, початок 1890-х років
Леся Українка з братом Михайлом, початок 1890-х років

Молодша наукова співробітниця Новоград-Волинського літературно-меморіального музею Лесі Українки Сніжана Шевчук додає, що Михайло навіть зробив рентгенівський знімок хворої Лесиної руки.

Михайло Косач (Обачний), брат Лесі Українки. Фото 1889-1890 років
Михайло Косач (Обачний), брат Лесі Українки. Фото 1889-1890 років

«О так, мамочко, може, справді в моїх очах є щось Мишине, бо в моєму серці є його струни, я так само не вмію ніким ні для кого жертвувати, хіба що собою, своїм власним життям». 

Ольга – лікарка, перекладачка, письменниця, бібліографиня, етнографиня. Ліля, Лілея золоторожевая, так лагідно називатиме її Леся. Вони ж бо були не тільки найближчими сестрами, а й вірними подругами. Саме Ольга буде бібліографом Лесі і власним лікарем.

Читайте також: У Луцьку відкрили виставку, на якій представили унікальне зібрання творів Лесі Українки

Ольга Петрівна Косач-Кривинюк
Ольга Петрівна Косач-Кривинюк

Оксана – музикантка, викладачка французької мови, перекладачка. Два роки дівчинку звали Тамарою, а потім мати передумала і охрестила її як Оксану. Вищу освіту здобула у Бельгії. При всіх вимогах до людей, а близькі вважали, що рідко хто їй міг догодити, Лесю любила дуже.

Оксана Петрівна Косач-Шимановська
Оксана Петрівна Косач-Шимановська

Микола – інженер-агроном за фахом, закінчив політехнічний інститут, громадський діяч, голова земської управи. З меншим братом Леся вже не була така близька як з Михайлом, але при кожній можливості опікувалась і допомагала з навчанням.

Микола Петрович Косач
Микола Петрович Косач

Відзначала, що молодші діти слухаються її краще ніж батьків. Микола єдиний з сім’ї похований на Волині, у рідному, але вже не Косачівському, Колодяжному.

Ізидора – українська мемуаристка, перекладачка, агроном за освітою, діячка культури. Ім’я наймолодшій сестрі обрали Михайло з Лесею. Леся була першою вчителькою Дори з французької та музики.

Читайте також: Історичні світлини Лесі Українки та її оточення у барвах

Ізидора Косач
Ізидора Косач

А ще тричі врятувала Дорі життя. В два роки наймолодша з Косачів захворіла на дифтерію, ліків тоді ще не було, і тільки дбайливий Лесин догляд допоміг їй вижити.

За часи Дориного студентства Леся врятувала її вдруге від черевного тифу у Петербурзі. Третій раз тісний родинний зв’язок, точніше те, що вони були рідними сестрами, витягло Дору із заслання, де вона вже відбула два роки. Два роки із восьми до яких її засудили у 1937 році. 

І хоч Леся писала до Ольги у листах: «Багато в чому думаю і почуваю інакше, ніж решта нашої родини». Однак сім’я дуже багато значила для Лесі. Та й для її рідних. До останнього вони підтримували та піклувалися один про одного.  

Текст Олександра ВАЩУК

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024